Apua erektiohäiriöihin

Iän mukana erektiohäiriöt lisääntyvät, mutta niistä voi kärsiä nuorikin mies. Syy kannattaa selvittää, jotta häiriö ei pitkity ja estä seksuaalista nautintoa.

Jotkut kärsivät turhaan erektiohäiriöistä koko elämänsä. Hoitoon on hyvä hakeutua nopeasti. Erektiohäiriöihin on olemassa lääkkeitä, jotka sopivat useimmille. Ne parantavat siittimen paisuvaiskudoksen verenkiertoa ja ylläpitävät erektiota”, toteaa gynekologi Maija Kajan.

Lääkärille on hyvä kertoa sairauksistaan ja lääkityksistään, sillä joskus ne voivat estää erektiolääkkeiden käytön. Sen sijaan ajoittainen häiriö on tavallista eikä sitä tarvitse hoitaa lääkkein. Esimerkiksi stressaantuneena halut katoavat tai erektio ei onnistu. Epäonnistumisen pelko voi myös jäytää mieltä.

”Ennenaikainen siemensyöksy invalidisoi monen miehen elämän – mies voi jopa erakoitua seksuaalisesti. Vaiva on myös turhauttavaa molemmille osapuolille. Treenaus yksin tai yhdessä partnerin kanssa auttaa. Jos se ei tepsi, voi turvautua lääkehoitoon.”

Herkkää siemensyöksyä pidettiin ennen psyykkisenä ongelmana, mutta nykyisin ajatellaan kyseessä olevan elimellinen vaiva, jota voidaan hoitaa.

Kajan kehottaa miehiä käymään terveystarkastuksessa selvittämässä, onko häiriön taustalla sairaus. Diabetes, verenpainetauti tai masennus, mutta myös tupakointi ja runsas alkoholin käyttö vaikuttavat seksihaluihin sekä siihen, miten yhdyntä sujuu.

Kajan siteeraa Väestöliiton tutkimusprofessoria Osmo Kontulaa, jonka mukaan miehen tärkein sukupuolielin on kädet.

”Naisen nautinnon kannalta erektio ei ole keskeisin asia. On myös miehiä, jotka ovat saaneet parhaan orgasmin ilman erektiota. Pariskunnan tärkein sukuelin voi olla myös jokin apuväline. Nautinto on mahdollista saavuttaa monin keinoin.”

Kaikista seksuaalisuuteen liittyvistä ongelmista kannattaa puhua kumppanin kanssa. Avoimuus ja ratkaisujen etsiminen yhdessä luovat läheisyyttä.

Lue lisää: Sinut seksuaalisuuden kanssa