Astma ja allergiat kuriin

Astmaatikkojen olo voi käydä tukalaksi puiden ja kasvien kukinta-aikana. Lääkehoitoa kannattaa täydentää kotikonstein.

Keväällä ja kesällä siitepölyt kiusaavat allergisia ja voimistavat myös astmaatikkojen oireita. Vaikka allergiat ja astma eivät aina liity toisiinsa, on allergisilla usein alttius sairastua astmaan. Astmaa ja allergioita on tärkeää hoitaa oireiden mukaan.

”Siitepölykausina allergisten astmaatikkojen oireita helpottaa, kun aloittaa antihistamiinilääkityksen ajoissa ja ennakoiden. Jos oireet voimistuvat ja tulee esimerkiksi voimakasta aamuyskää, hoitavan kortisonilääkkeen annos yleensä tuplataan”, opastaa Savonlinnan Yliopiston Apteekissa työskentelevä proviisori Anu Tervo.

Astman perushoitona ovat keuhkoputkien tulehdusta hoitavat inhaloitavat kortisonilääkkeet. Joskus astma vaivaa vain siitepölykauden aikana, jolloin jaksoittainen lääkehoito voi riittää. Astmaoireiden helpottamiseen käytetään puolestaan keuhkoputkia avaavia lääkkeitä. Tervo sanoo astma- ja allergialääkkeiden sopivan kaiken kaikkiaan hyvin yhteen.

”Lääkkeet eivät haitallisesti vahvista toistensa vaikutusta, ja allergia- ja astmalääkkeet ovat yleensä hyvin siedettyjä. Antihistamiinit tehoavat hyvin siitepölyn aiheuttamiin oireisiin. Apteekeissa on erilaisia antihistamiineja, joista suurin osa ei aiheuta väsymysoireita. Jos antihistamiini aiheuttaa väsymystä, kannattaa tulla kysymään apteekista toista vaihtoehtoa. Nenän tukkoisuuteen tehoavat parhaiten kortisonipohjaiset nenäsumutteet, joita voidaan käyttää yhdessä antihistamiinien kanssa.”

Hoida allergiaa

Voimakas siitepöly-, eläin tai ruoka-allergia saattaa hoitamattomana jopa laukaista astman, joten allergioiden hoitaminen on tärkeää. Vaikka allergeenien välttäminen on viisasta, siedätystä suositaan yhä enemmän.

”Ennen kaikkea lapsia vaivaava infektioastma on helpommin ohimenevä, kun taas allergiseen astmaan liittyvä alttius keuhkoputkien supistumiseen säilyy koko elämän. Siitepölyallergikoilla on usein myös ristiallergiaa moniin tuoreisiin kasviksiin ja hedelmiin, mikä saattaa lisätä oirehtimista. Kaiken kaikkiaan lievissä allergioissa suositellaan nykyään kohtuullista siedätystä”, Anu Tervo kertoo.

Anu Tervo muistuttaa, että liikunta on astmaatikoillekin pelkästään hyvä juttu. Liikkumista ei pidä välttää, ja jos astma pahenee rasituksessa, avaava lääke kannattaa ottaa ennakkoon. Tervo suosittelee täydentämään lääkehoitoa myös arkipäivän kikoilla ja itsehoitolääkkeillä.

”Esimerkiksi pahimpina siitepölykausina allergisten ja astmaatikkojen ei kannata kuivattaa pyykkiä ulkona.

Helpotusta tuovat myös nenäsumutteet ja silmätipat. Apteekeista saatavat nenähuuhtelukannut huuhtovat puolestaan tehokkaasti pölyt pois limakalvoilta ja kosteuttavat niitä. Niitä kannattaa ilman muuta hyödyntää”, Anu Tervo neuvoo.

 

Lue myös nämä:

Astman kanssa pärjää

Yhä yleisempi astma