Ikä lisää B12-vitamiinin puutoksen riskiä

B12-vitamiinipuutoksen korjaaminen ajoissa voi ehkäistä sairastumista muistihäiriöihin, masennukseen ja neurologisiin häiriöihin.

Yli kuusikymppinen, tiedätkö oman B12-vitamiinitasosi? Harva tietää, vaikka syytä olisi.

Suomalaisen väitöstutkimuksen mukaan 12 prosenttia yli 65-vuotiaista kärsii B12-vitamiinin puutoksesta. Yleisin syy puutokseen on imeytymishäiriö, jonka riski kasvaa iän myötä. Imeytymishäiriö johtuu useimmiten hapottomasta mahasta.

”Vatsa voi olla hapoton mahalaukun tulehduksen tai haponesto­lääkkeiden käytön seurauksena. B12-vitamiini tarvitsee imeytyäkseen riittävää vatsahapon eritystä sekä mahalaukun tuottaman sisäisen tekijän. Sitä ei muodostu hapottomassa mahassa, jolloin B12-vitamiini ei pysty imeytymään elimistöön”, sanoo geriat­rian ja neurologin erikoislääkäri, professori Raimo Sulkava.

B12-vitamiinin puutosta voivat aiheuttaa myös esimerkiksi suolisto­sairaudet, kuten keliakia. Monet lääkkeet, esimerkiksi tietyt epilepsia­lääkkeet ja diabeteksen hoidossa käytettävä metformiini voivat laskea B12-vitamiinitasoja.

Verikoe paljastaa

Jos B12-vitamiinin puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa monenlaisia oireita: väsymystä, lihasheikkoutta, masennusta, anemiaa, muistihäiriöitä ja ääreishermoston vaurioita, kuten jalkojen ja sormenpäiden puutumista. Jalkapohjien asentotunto voi huonontua tai hävitä, mikä lisää kaatumisriskiä.

Jos epäily vitamiinin puutteesta herää, tutkitaan seerumin B12-vita­miinipitoisuus.

”Tämä laboratoriotutkimus kuuluu esimerkiksi muistipotilaan perusselvityksiin. B12-vitamiinin yhteys muistihäiriöihin ja aivojen hyvinvointiin on todettu useissa tutkimuksissa”, Sulkava sanoo.

”Kun oireita jo on, ollaan kuitenkin hieman myöhässä, sillä vauriot voivat olla pysyviä. Esimerkiksi muistihäiriö korjaantuu harvoin kokonaan, vaikka vitamiininpuutos hoidetaan.”

Ajoissa lisävitamiinia

Tärkeää olisi, että B12-vitamiinin vakava puutos saataisiin ehkäistyä. Sulkavan mielestä kaikkien yli 55-vuotiaiden kannattaisikin käydä verikokeessa selvittämässä oma B12-vitamiinitasonsa. Lähetteen verikokeeseen voi pyytää esimerkiksi terveyskeskuslääkäriltä.

”Jos vitamiinitaso on lievästi alentunut, ruokavalion tarkistus ja apteekista saatava vitamiinilisä riittävät. Jos todetaan vaikea puutos tai imeytymishäiriö, pillereiden popsiminen ei auta. Silloin B12-vitamiinia annetaan lihakseen ruiskeina. Pistokset ovat vaivaton tapa hoitaa puutos, ja ne tehoavat lähes aina.”

Oireileva vatsa? Hae apua verkkokaupastamme.