Jalkapallokentän kokoiset keuhkot

Keuhkoja tarvitaan hengittämiseen: happea virtaa elimistöön ja hiilidioksidia poistuu. Parillinen elin voi altistua sairauksille, vaaravyöhykkeessä ovat etenkin tupakoitsijat.

Tuhansia litroja ilmaa

Keuhkot koostuvat kahdesta samankaltaisesta elimestä, joista yhdelläkin pärjää. Esimerkiksi paavi Franciscus I:ltä on toinen keuhko poistettu jo teini-iässä. Yksikeuhkoisena elämäntahti voi hidastua.

Keuhkot tuovat elimistöön happea sisäänhengityksellä sekä poistavat hiilidioksidia ja muita kaasumaisia kuona-aineita uloshengityksellä. Näiden kaasujen vaihto tapahtuu veren ja hengitysilman välillä, joten kehon kaikki veri kiertää keuhkojen kautta.

Suun ja nenän kautta ilma kulkeutuu nielusta ja henkitorvesta kahteen keuhkoputkeen, jotka johtavat keuhkoihin. Keuhkojen kokonaistilavuus on 3−5 litraa. Normaali hengitystiheys on noin 12−15 kertaa minuutissa, kerralla keuhkoihin kulkeutuu puoli litraa ilmaa. Vuorokauden aikana hengitämme ilmaa tuhansia litroja.

Keuhkoputket haarautuvat keuhkoissa ohuiksi tiehyiksi ja päättyvät keuhkorakkuloihin, joita on satoja miljoonia. Keuhkojen pinta-ala on kaikkinensa jalkapallokentän suuruinen.

Älä tupakoi!

Tupakan terva tuhoaa keuhkojen värekarvoja, joiden tehtävä on suojata epäpuhtauksilta. Ilmasta kulkeutuvat allergeenit ja pienhiukkaset kertyvät herkästi tupakoitsijan hengitysteihin ja sieltä immuunijärjestelmään.

Savuttelija voi kärsiä hengenahdistuksesta, limanerityksestä ja tupakkayskästä. Tupakointi vaikuttaa fyysiseen suorituskykyyn: se heikentää keuhkojen toimintaa ja veren hapenkuljetuskykyä. Aamuyskä ja jatkuvat hengitystieinfektiot saattavat olla merkkejä keuhkoputkentulehduksesta. Suurin osa kroonisista keuhkoputkentulehduksista ja keuhkolaajentumista johtuu tupakoinnista.

Jo sadat tuhannet suomalaiset sairastavat keuhkoahtaumatautia. Sitä ei voi parantaa, mutta taudin etenemistä voi hidastaa lopettamalla tupakointi. Pahimmillaan tupakoitsija sairastuu keuhkosyöpään, jossa parantumisennuste on huono.

Keuhkot alkavat puhdistua jo vuorokauden kuluttua tupakoinnin lopettamisesta, joten koskaan ei ole liian myöhäistä tumpata. Lopettamisen tukena voi käyttää nikotiinikorvaushoitoa tai lääkärin reseptillä määräämiä lääkkeitä.

Myös astma on yleinen keuhkosairaus. Allerginen, perinnöllinen taipumus johtaa usein sairauden puhkeamiseen. Kun keuhkojen limakalvot tulehtuvat, keuhkojen toiminta häiriytyy ja keuhkoputket ahtautuvat.

Tupakointi pahentaa astmaoireita – yskää, limaneritystä, hengityksen vinkunaa ja hengenahdistusta – ja lisää sairastumisriskiä. Lisäksi tupakointi heikentää astmalääkkeiden tehoa.

Liikunta pelkkää plussaa

Säännöllinen kestävyysliikunta vaikuttaa hapenkuljetuselimistön kuntoon. Keuhkojen ja verisuonten toimintakykyä voi parantaa kävelemällä sauvojen kanssa tai ilman, hölkkäämällä ja juoksemalla sekä uimalla, pyöräilemällä ja hiihtämällä. Keuhkot tykkäävät myös hyötyliikunnasta.

Rasitus kiihdyttää hengitystä ja hapenottoa sekä hiilidioksidin poistumista. Keuhkojen toiminta paranee, kun keuhkojen tilavuus kasvaa ja keuhkorakkulat lisääntyvät.

Vaikka jokin keuhkosairaus olisikin todettu, liikunta estää suorituskyvyn heikkenemistä sekä kohentaa jo alentunutta suorituskykyä. Esimerkiksi keuhkoahtaumapotilaalle liikunta on parasta lääkettä.