Näkö – tärkeä aisti

Silmät ovat yhden tärkeimmän aistimme perusta. Moni tärkeä mekanismi suojaa herkkää elintä.

Silmät on siniset tähdet”, Kirsi Kunnas kirjoitti Tiitiäinen metsäläinen -runossaan. Tiitiäisen silmät eivät ole ainoat laatuaan, sillä silmistä ovat runoilleet niin Eino Leino kuin Saima Harmajakin. Sanonta silmistä sielun peilinä kuvastaa hyvin silmien ja näköaistin tärkeyttä. Moneen muuhun lajiin verrattuna näköaistimme onkin vailla vertaa.

Silmät koostuvat kolmen kalvon muodostamasta pallosta, silmämunasta, jonka näköhermo ja silmälihakset pitävät kiinni silmäkuopassa. Silmämunan kalvoista uloin on kovakalvo, sen etuosassa sijaitseva hieman kupera sarveiskalvo ja kovakalvon alla sijaitseva suonikalvo.

Silmän valoa aistivat solut, biolo­giantunnilta tutut sauva- ja tappisolut, muodostavat yhdessä hermo­solujen kanssa verkkokalvon.  Verk­kokalvolla näköhermot yhdistyvät näköhermoksi, mutta varsinainen näköaistimus syntyy vasta aivoissa.

Ripset ja luomet suojana

Silmä on herkkä ja helposti vaurioituva elin, jota suojaamaan meille on kehittynyt useampia mekanismeja. Käytännössä ylempi ja alempi silmäluomi ovat silmän päälle ulottuvaa nahkaa, joiden tehtävänä on paitsi suojella silmää peittämällä se, myös levittää silmään kyynelrauhasissa muodostuvaa kyynelnestettä. Kyynelnestekin on silmille elintärkeää, sillä ilman sitä silmät kuivuisivat.

Kyynelnestettä erittyy kyynelkanavista silmille jatkuvasti, mutta runsaammin sitä valuu, kun itkemme joko suruumme tai äärimmäiseen onnellisuuteen – tai jos silmään joutuu jotain sinne kuulumatonta.

Päivisin kyynelneste poistuu silmästä kyynelkanavan kautta. Nuk­kuessa suurin osa nesteestä haihtuu ja jättää jälkeensä likaa, kuolleita soluja ja kivennäisaineita, toisin sanoen rähmää. Silmätulehduksen aikaan rähmää muodostuu paljon.

Ripsienkin tehtävä on varsin käytännöllinen. Niiden tarkoitus on havaita silmän lähelle joutuneet roska ja pöly, jotta luomet voivat nopeasti suojata silmät.

Kuivat silmät ja tulehdukset vaivoina

Herkkä elin ärsyyntyy helposti. Moni kokee silmien ärtymisen esimerkiksi kuivina silminä tai silmien kutinana ja punoituksena. Tunne kuivista silmistä johtuu usein kyynelnesteen vähyydestä tai silmien ärtymisestä allergian, infektion tai muun sairauden takia. Myös jotkin lääkkeet saattavat kuivattaa silmiä. Punoituksen taustalla voi olla lukuisia syitä, kuten allergiaa tai verenvuotoa. Myös piilolinssit saattavat ärsyttää silmiäja aiheuttaa ongelmia.

Apteekista löytyy erilaisia tuotteita silmävaivoihin. Kuivumista voi helpottaa kostutustipoilla ja -geeleillä tai yöksi silmään jätettävillä voiteilla.Varsinaisen silmätulehduksen iskies­sä kannattaa kuitenkin aina suunnata lääkäriin.