Kesytä kuiva iho

Kevät asettaa haasteita kuivan ihon hoitoon. Riittävä kosteutus ja huolenpito auttavat pitämään ihon kuivuuden kurissa.

Iso osa suomalaisista on kuivaihoisia. Varsinkin talvikuukausina pakkanen ja lämmitys saavat yhden jos toisenkin ihon kiristämään ja hilseilemään. Tästä ei kuitenkaan tarvitse kärsiä, vaan oikeanlaisella hoidolla kuivastakin ihosta voi saada joustavan ja pehmeän.

Kuiva iho on ihotyyppi siinä missä rasvainen ja sekaihokin ovat. Silti rasvainen iho ei ole kuivan vastakohta, sillä rasvainenkin iho voi olla kuiva. Sen sijaan atooppisella iholla tarkoitetaan perinnöllistä ihosairautta, johon liittyy kuivuuden lisäksi kutinaa ja ihottumaa. Kaikki kuivaihoiset eivät ole atoopikkoja.

Kuivassa ihossa ei ole tarpeeksi kosteutta luontaisesti sitovia rasvoja eli keramideja, jotka estäisivät vettä haihtumasta ihon syvemmistä kerroksista. Kuivuminen aiheuttaa ihoon lievän tulehduksen, joka aistitaan kutinana. Keramidien tuotanto vähenee entisestään iän myötä, minkä takia etenkin vanhusten iho on usein kuiva ja ohut.

Kosteutus on kaiken a ja o

Kuivan ihon hoidon perusta on kosteutus. Säännöllinen rasvaus omalle iholle sopivalla voiteella estää veden haihtumista iholta ja helpottaa samalla ihon kiristystä ja hilseilyä. Ihoa voi rasvata niin paljon kuin hyvältä tuntuu, mutta pääsääntö on, että pari kertaa päivässä koko vartalon rasvaaminen pitäisi riittää.

”Jos iho tuntuu kuivalta jo lyhyen ajan kuluttua rasvauksesta, voide on liian kevyttä. Silloin kannattaa harkita rasvaisempaan voiteeseen vaihtamista”, neuvoo ihonhoitoon erikoistunut farmaseutti Sirpa Tuulia Leinonen-Littu.

Voidetta ei myöskään ole hyvä levittää edellisen päälle, vaan vanhat voiteet kannattaa pestä ensin pois. Toisin kuin yleisesti ajatellaan, kuivaihoisen ei kannata vältellä suihkussa käymistä.

Pitkien höyryävän kuumien suihkujen sijaan kuivaihoinen peseytyy kädenlämpöisellä vedellä ja välttelee tarpeetonta suihkussa oleilua. Ihoa ei myöskään kannata hangata, etteivät sen luonnolliset rasvat pääse häviämään.

Pesunesteitä ei kuivaihoisen tarvitse varoa. Jos iho on erittäin kuiva, suihkusaippuan voi tarvittaessa korvata voidepesuun soveltuvalla perusvoiteella tai pesuöljyllä. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin ihon riittävä kosteutus pesun jälkeen.

”Kun voide levitetään heti suihkusta tultua, ihossa on vielä kosteutta jäljellä, ja voide sitoo sen ihoon.”

Ongelmakohdat kuriin

Joskus kuulee puhuttavan siitä, että voiteita pitäisi vaihtaa aika ajoin, ettei iho totu ja voiteen teho lakkaa.

”Kannattaa pitää paria erilaista voidetta, vähän rasvaisempaa ja kevyempää, joita voi vaihdella tilanteiden mukaan. Jos tuntuu, ettei pitkään käytössä ollut voide auta enää, voi voidetta vaihtaa välillä”, Leinonen-Littu sanoo.

Ihon tarpeet ovat erilaiset eri vuodenaikoina. Kesällä kuivaihoisella saattaa toimia kevyempikin voide, kun taas talvisin iho janoaa tuhdimpaa tavaraa.

Tärkeintä on valita sellainen voide, jota tulee varmasti käytettyä.

”Liian paksusta voiteesta ei ole mitään hyötyä, jos se tuntuu tahmaiselta eikä sitä tule siksi käytettyä.”

Myös eri vartalonosille voi käyttää erilaisia voiteita. Koska jalkojen iho on usein kuivaa ja paksua, niille kannattaa hankkia oma paksumpi voiteensa, joka sisältää jalkoja pehmittävää karbamidia. Samoin kädet vaativat usein muuta vartaloa rasvaisemman mutta myös nopeasti imeytyvän voiteen.

”Käsivoidetta kannattaa kantaa aina mukana, silloin sitä tulee helpommin levitettyä pesun yhteydessä”, Leinonen-Littu sanoo.

Jos kädet ovat kovin kuivat, yöksi kannattaa levittää tuhdimpaa voidetta ja nukkua puuvillakäsineet käsissä. Käsisaippuankin voi korvata halutessaan perusvoiteella tai -öljyllä.

Kasvojen ohut iho ja herkät silmänympärykset vaativat myös omanlaisen voiteensa. Jos silmäympärykset hilseilevät, ohut kerros hoitavaa silmänympärysvoidetta voi helpottaa oloa.

Kuivaa päänahkaa sen sijaan voi kosteuttaa hoitavalla shampoolla ja hoitoaineella tai erillisellä päänahan hoitokuurilla.