Korvaa kuunnellen

Kuulo- ja tasapaino­elimemme voi altistua sekä tulehduksille että ärsykkeille. Korvista kannattaa pitää huolta.

Pienten lasten korvatulehdus

Usein hengitystieinfektio edeltää korvatulehdusta. Kun limaa alkaa erittyä ja limakalvot turpoavat, ne ahtauttavat korvatorvea. Sen seurauksena nenänielun bakteerit voivat aiheuttaa tulehduksen välikorvassa.

Korvatulehdus ilmenee pääsääntöisesti alle 5-vuotiailla. Korvakivun ohella oireina voi olla nuhaa ja yskää. Kipu voi aiheuttaa levottomuutta öisin, kun välikorvan märkä painaa tärykalvoa. Lääkäriin ei kuitenkaan tarvitse lähteä yöllä. Ensiapuna ovat kuumelääkkeet ja puuduttavat korvatipat, joita saa apteekista ilman reseptiä. Korvatulehdus ei tartu.

Selkeä merkki korvatulehduksesta on märkäerite, jonka vain lääkäri voi todeta ja määrätä antibiootteja.

Vahaa korvassa?

Kun korvakäytävään muodostuu vahaa normaalia enemmän, käytävä voi tukkiintua. Korvaa ei saisi kaivaa, sillä silloin vaha voi muuttua tiiviiksi tulpaksi. Jos korvaan joutuu vettä, kostunut vaha laajenee ja tukkii korvakäytävän.

Tukkeutuneella korvalla kuulee huonommin. Lisäksi voi tuntua huminaa tai painon tunnetta.

Apteekista on saatavilla vahatulppaa liuottavia tippoja, joiden annetaan vaikuttaa ohjeiden mukaisen ajan. Tämän jälkeen korva huuhdotaan lämpimällä vedellä.

Mikäli vahaa muodostuu säännöllisesti, öljypohjaisia tippoja tai suihkeita voi käyttää jo ennen tukkeutumista. Tippoja ei saa käyttää, jos korva vuotaa.

Lääkäriin on syytä hakeutua, jos tukoksen ohella on kipua tai vuotoa. Tulppa voidaan poista imulla, pitkämäisellä sondilla tai korvahuuhtelulla.

Varo melua!

Iästä johtuvan huonokuuloisuuden jälkeen meluvamma on yleisin syy kuulon heikentymiseen. Jo 15 prosentilla aikuisista on kuulovika.

Tilapäinen kuulon aleneminen edeltää usein pysyvää kuulovammaa. Oireena voi olla korvien soiminen eli tinnitus.

Ääni tai melu on vahingollista kuulolle, kun sen voimakkuus ylittää 80 desibeliä. Nuorisosta 10–40 prosenttia altistuu melulle konserteissa, festareilla ja ravintoloissa. Myös jatkuva musiikin kuuntelu korvakuulokkeista tai -napeista voi vahingoittaa kuuloa.

Paras keino ehkäistä kuulovammaa on välttää melualtistusta ja käyttää asianmukaisia kuulonsuojaimia tai korvatulppia.