Milloin monivitamiinivalmisteita?

Tavallisesti vitamiineja saa riittävästi monipuolisesta ruokavaliosta. Joissain tapauksissa monivitamiinivalmisteet turvaavat tärkeiden ravintoaineiden saannin.

Monivitamiinivalmisteet sisältävät nimensä mukaisesti useita vitamiineja. Tavallisesti niistä löytyy ainakin A-, D- ja E-vitamiineja sekä B-ryhmän vitamiineja. Usein mukana on myös tärkeitä hivenaineita, esimerkiksi magnesiumia, jodia ja seleeniä. Valmisteet voivat sisältää jopa pariakymmentä ravintoainetta.

Monipuolinen ruokavalio takaa perusterveelle tärkeät vitamiinit ja hivenaineet, mutta tarve voi kasvaa esimerkiksi sairauden vuoksi, toipilaana, raskauden ja imetyksen aikana, stressissä tai kovassa fyysisessä rasituksessa. Myös dieetit ja laihdutuskuurit sekä mahdollisesti erityisruokavalioista johtuva yksipuolinen ravinto lisäävät tarvetta.

”Valmisteilla ei voi korvata monipuolista ravintoa, mutta niillä voi varmistaa tärkeiden aineiden saannin, jos ravitsemustila on jostain syystä huono”, toteaa asiakaspalvelupäällikkö, proviisori Tuija Tilander-Leppä.

Valmisteita löytyy myös omille kohderyhmille, joiden vitamiinien tai hivenaineiden tarve on jostain syystä erilainen. Esimerkiksi raskaana olevien valmisteissa on enemmän rautaa ja foolihappoa, mutta ei A-vitamiinia. Iäkkäiden valmisteissa on painotettu usein B12- ja D-vitamiinia sekä kalsiumia, joiden saanti ikääntyessä heikkenee. Lasten valmisteissa määrät ovat pienempiä.

Monivitamiineja on saatavilla niin tabletteina, kapseleina, pore- ja purutabletteina kuin liuoksinakin.

 Sopivuus kannattaa varmistaa

Sillä on väliä, missä vaiheessa päivää monivitamiinin ottaa. Aamiainen ei ole aina paras vaihtoehto.

”Esimerkiksi täysjyväviljat, kahvi ja maitopohjaiset tuotteet voivat heikentää hivenaineiden imeytymistä. Valmisteet tulisi silti ottaa ruokailun yhteydessä, koska ne sisältävät rasvaliukoisia vitamiineja, jotka vaativat rasvaa imeytyäkseen.”

Toisaalta monivitamiinit voivat haitata muiden lääkeaineiden imeytymistä. Tilander-Leppä neuvookin tarkistamaan aina, voiko valmistetta käyttää omien lääkkeiden tai esimerkiksi antibioottikuurin yhteydessä.

Monivitamiineja käyttäessä tulisi noudattaa pakkauksessa ilmoitettua vuorokausiannosta, joka on tavallisesti tablettien kohdalla yksi päivässä. Annostus perustuu vuorokauden saantisuosituksiin. Joitain aineita voi olla annoksessa myös yli suosituksen sen vuoksi, että kaikki eivät todennäköisesti imeydy. Voiko valmistetta siis ottaa liikaa?

”Annostus on turvallinen. Valmisteita joutuisi syömään aika paljon, jotta kyse olisi yliannostuksesta. Kannattaa kuitenkin varmistaa apteekista, onko muiden ravintolisien syömisestä saman aikaan haittaa tai ollenkaan hyötyä”, Tilander-Leppä opastaa.