Nujerra närästys

Närästysoireista ei kannata kärsiä turhaan. Lääkkeillä on monta vaikutusmekanismia: itselle parhaiten sopivasta kannattaa jutella apteekissa.

Rintalastan alla tuntuva polttelu on monelle tuttu seuralainen varsinkin raskaan aterian, rasvaisen ruoan tai vaikkapa kahvin jälkimaininkina. Kyse on närästyksestä, joka satunnaisesti koettuna on yleensä vaaraton ilmiö. Harmillinen se kuitenkin on.

Närästystä kannattaa helpottaa painonhallinnan avulla ja kiinnittämällä huomiota ruokavalioon ja nukkuma-asentoon. Aina kotikonstit eivät kuitenkaan riitä. Onneksi närästystä voi hoitaa menestyksekkäästi apteekista saatavilla itsehoitolääkkeillä.

Neutraloiden ja suojaten

Nopeaan ja tilapäiseen tarpeeseen sopivat antasidit. Ne reagoivat mahan suolahapon kanssa ja neutraloivat sitä.

Antasidit ovat hyvä konsti lievittää pikaisesti esimerkiksi kahvikupposen aiheuttamaa kouraisua. Jos tuntee hyvin vatsansa reaktiot ja tietää joutuvansa pian nauttimaan jotain oireita aiheuttavaa, antasidin voi ottaa myös ennalta. Vaikutus kestää puolesta tunnista kahteen tuntiin.

Sukralfaatti taas muodostaa mahalaukun sisäpinnalle suojakalvon hapon vaikutuksia vastaan. Sukralfaatti toimii parhaiten, kun sen ottaa tyhjään vatsaan. Tehon varmistamiseksi sitä ei pidä käyttää yhtä aikaa antasidien kanssa.

Algiinihappo toimii eräänlaisena tulppana: happo muodostaa suojakerroksen mahalaukun yläosaan ja estää näin mahalaukun sisältöä nousemasta ruokatorveen.

Hapon määrää säädellen

Protonipumpun estäjät eli happosalpaajat ovat närästyslääkkeistä uusin lääkeryhmä. Ne sananmukaisesti salpaavat hapon erityksen mahalaukussa ja alentavat näin mahalaukun happamuutta.

Vähän vanhemman polven lääkeryhmä ovat niin kutsutut H2-reseptorisalpaajat. Ne estävät histamiinin hapon eritystä lisäävää vaikutusta ja muuttavat siten mahan happamuutta emäksisempään suuntaan.

Pisin vaikutusaika närästyslääkkeistä on protonipumpun estäjillä ja H2-reseptorisalpaajilla. Antasidit, sukralfaatti ja algiinihappo antavat lyhytkestoisemman avun.

Tarkista yhteensopivuus muihin lääkkeisiin

Kannattaa aina tarkistaa apteekista, miten närästyslääkkeet sopivat muiden lääkkeiden kanssa ja miten niiden ottaminen kannattaa ajoittaa. Etenkin antasidit voivat heikentää joidenkin lääkeaineiden imeytymistä. On syytä keskustella apteekissa aina myös närästyksen aiheuttajasta. Närästyksen taustalla voi joskus olla tulehduskipulääkkeiden pitkäaikainen käyttö.

Närästyslääkkeitä voi käyttää omatoimisesti korkeintaan kahden viikon ajan. Jos oireet eivät poistu tässä ajassa tai jos ne uusiutuvat heti kuurin loputtua, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen vaivan perussyyn selvittämiseksi.

On hyvä muistaa, että mahan happamuudelle on syy: sen ansiosta proteiinit pilkkoutuvat ja ihminen saa ravintoa.

Oireileva vatsa? Hae apua verkkokaupastamme.