Polvi on vaivoille altis

Reiden ja säären välissä sijaitseva ihmisen suurin nivel altistuu jos jonkinmoisille vammoille ja vaivoille. Ikä tuo kulumia ja urheilukin voi pistää nivelet koville.

Nivelrikko riesana

Nivelrikko on tavallisin polvikipujen syy aikuisilla, etenkin ikääntyvillä. Ylipaino voi olla altistava tekijä, mutta pitkään toistunut nivelkuormitus raskaassa ruumiillisessa työssä lisää nivelrikkovaaraa.

Vaikka röntgenissä todettaisiin nivelrikko, joka kolmas on silti oireeton. Joka tapauksessa liikuntaa sekä kotiharjoittelua venyttelyineen ja voimisteluineen ei sovi unohtaa.

Alussa kuormituskipu ilmenee kävellessä. Starttikipua ja nivelen jäykkyyttä on ylösnoustessa ja liikkeelle lähtiessä. Nivelrikon edetessä kipu voi muuttua jatkuvaksi. Tulehdusvaiheissa polvi turpoaa ja niveleen kehittyy nestettä.

Polven kylmähoito vaikuttaa turvotukseen, kipuun ja lihasvoimaan. Apteekista ilman reseptiä saatavia kipugeelejä voi käyttää lievän nivelrikkokivun hoitoon. Myös suun kautta otettava parasetamoli auttaa kipuun.

Lääkäri voi määrätä ja ruiskuttaa polvinivelen sisään hyaluronaattia, joka voi lievittää kipua ja parantaa toimintakykyä. Lääkettä käytetään yleensä kolmen ruiskeen sarjana.

Myös apteekista saatavaa, suun kautta otettavaa glukosamiinia voi kokeilla oireiden lievittämiseen.

Urheillessa sattuu

Polvien kipeytymiseen tavallisin syy on tuore vamma tai sen jälkiseuraus. Polven venähdys on yleinen erityisesti vauhdikkaissa peleissä, esimerkiksi jalkapallossa tai salibandyssä.

Venähdysten ensiapuna on kylmähoito sekä lievästi puristava side ja kohoasento. Lievä venähdys paranee itsestään 1–2 viikon sisällä. Siteestä, teippauksesta tai niveltuesta on apua.

Hankalimmat vammat syntyvät kiertoliikkeessä, kun polvi on kuormittuneena ja ristisiteet tai nivelkierukat ovat vaarassa vaurioitua. Nivelsiteiden tai -kierukan vamma kerryttää verta polviniveleen. Alussa oireena on nivelen turpoaminen ja kipu. Turvotuksen laskettua polvi voi pettää tai lukkoutua. Aina ei synny kudosvaurioita, jolloin polvi kipeytyy vain lyhytaikaisesti.

Äkillisissä vammoissa on välittömästi hakeuduttava hoitoon, jos kipu estää jalkaan varaamisen ja päivittäisiä toimia, polvessa on virheasento, polvi ei tunnu tukevalta tai siinä on huomattava turvotus. Nivelside- tai kierukkavammat edellyttävät lääkärin tutkimusta ja joskus hoitoa tähystysleikkauksella.

Tue polveasi!

Polvituki voi helpottaa akuutteja ja kroonisia nivelkipuja sekä tukea heikkoja ja rasittuneita nivelsiteitä. Tuen avulla voidaan myös ehkäistä vammojen syntymistä tai uusiutumista. Etenkin polvea kuormittavien liikunta- ja urheilusuorituksien aikana tuesta voi olla paljon hyötyä. Tukia löytyy kaikenkokoisille polville.

Apteekissa on saatavilla myös lämmittäviä polvitukia, jotka kiihdyttävät verenkiertoa, laukaisevat lihasjännityksiä ja parantavat suorituskykyä.