Tipoittain kosteutta talvisilmille

Kuiva pakkassää sekä sisätilojen lämmitys saavat monen silmät kuivumaan, jopa punoittamaan.

Myös tuuli, veto ja ilmastointi voivat kuivattaa silmiä. Oireiden laajaan skaalaan kuuluu muun muassa ärsytystä ja polttelua sekä silmien vetisyyttä. On hyvä huomata, että kova kutina voi myös viitata allergiaan, ja flunssan jälkeen punoituksen tai kirvelyn taustalla saattaa olla silmätulehdus.

Geelimäinen tippaa kosteuttaa kauemmin

Kosteuttavat silmätipat sisältävät pääasiassa vettä, ja ne voidaan jakaa karkeasti nestemäisiin ja geelimäisiin tippoihin. Todella kuivien silmien ­hoitoon voidaan käyttää myös silmävoidetta.

Pulloihin pakatut silmätipat sisältävät säilöntäainetta, jonka ansiosta ne säilyvät avattuna kuukauden. Yksittäispakatut pipetit ovat säilöntä­aineettomia ja ne pitää käyttää saman päivän aikana. Säilöntäaineettomia tippoja voi yleensä käyttää myös piilolinssien kanssa.

Kosteuttavia tippoja voi käyttää pakkauksen ohjeiden mukaan vaikka läpi talven. Paksut, geelimäiset tipat kosteuttavat nestemäisiä kauemmin. Kun kosteuttavia tippoja käytetään muiden silmätippojen kanssa, lisätään kosteuttava tippa viimeisenä, noin 5−10 minuutin tauon jälkeen.

Punoituksesta pääsee tarvittaessa eroon

Pahimmillaan silmien kuivuus, allergia tai ulkoinen ärsyke, kuten pöly, tuuli tai savu, saa silmät punoittamaan. Paras keino punoituksen hoitamiseen on sen syyn hoitaminen, esimerkiksi silmien kosteuttaminen tai allergian lääkitseminen. Jos esimerkiksi sosiaalinen tilanne edellyttää, etteivät silmät saa punoittaa, voi punoitusta lievittää tilapäisesti tetrytsoliinia sisältävillä silmätipoilla, jotka supistavat silmän sidekalvon verisuonia. Samalla luomien turvotus laskee ja kyynelten eritys vähenee. Lääkettä saa käyttää korkeintaan kolme päivää, ja piilolinssit on otettava pois lääkkeen annostelun ajaksi.

Apua allergian aiheuttamaan kutinaan

Silmien kutina viittaa usein allergiaan, mutta al­lergiset silmät voivat myös vuotaa, kirvellä ja punoittaa. Tyypillisesti silmien sidekalvon allergisen tulehduksen aiheuttaa kausiluotoisesti siitepöly ja ympärivuotisesti huone- tai eläinpöly.

Allergisten silmien hoitoon on olemassa useita erilaisia silmätippoja, joista osa on reseptilääkkeitä. Ilman reseptiä oireita voi helpottaa muun muassa natriumkromoglikaattia sisältävillä silmätipoilla, joita voidaan käyttää myös hankaliin kuivuuden aiheuttamiin oireisiin. Ne estävät allergiaoireita aiheuttavan histamiinin vapautumisen niin kutsutuista syöttösoluista ja helpottavat siten kutinaa, kirvelyä ja punoitusta. Lääkitystä voi jatkaa esimerkiksi koko siitepölykauden yli, ja pipetteihin pakattuja allergiatippoja voi yleensä käyttää myös piilolinssien kanssa.