Tulehdukselliset suolistosairaudet

Yhä useampi suomalainen kärsii tulehduksellisista suolistosairauksista, joista yleisimmät ovat Crohnin tauti ja haavainen paksusuolentulehdus.

Vatsaa kivistää ja vessaan on kiire monta kertaa päivässä. Välillä turvottaa tai närästää. Vatsavaivat ovat yleinen vitsaus, eikä niille aina löydy selitystä. Jos oireet ovat erityisen hankalia tai pitkittyvät, saattaa kyse olla tulehduksellisesta suolistosairaudesta eli IBD:stä.

Yhä useampi suomalainen sairastaa näitä tauteja, joista yleisimmät ovat haavainen paksusuolentulehdus eli colitis ulcerosa sekä Crohnin tauti. Potilaiden määrä on kolminkertaistunut parissa vuosikymmenessä.

”Tulehdukselliset suolistosairaudet ovat lisääntyneet koko pohjoisella pallonpuoliskolla. Syytä tähän ei tiedetä. On esitetty, että länsimainen ruokavalio voisi altistaa taudeille ja että suoliston mikrobistolla voisi olla vaikutusta”, kertoo sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Johanna Haapamäki Helsingin yliopistollisesta sairaalasta.

Todennäköistä on, että tautien yleistyminen on monen tekijän summa.

Myös antibioottikuurien ja D-vitamiinin saannin vaikutuksia sairauden puhkeamiseen tutkitaan. Todennäköistä on, että tautien yleistyminen on monen tekijän summa. Sairastumista ei voi estää esimerkiksi erityisruokavaliolla. Perintötekijöillä on vaikutusta, mutta nekään eivät selitä kaikkea.

”Tietyt geenit ovat potilailla yleisempiä, mutta ne eivät määrää, sairastuuko ihminen vai ei”, Haapamäki huomauttaa.

Tulehdustila jää päälle

Tyypillisesti IBD-diagnoosin saa nuori, alle 30-vuotias aikuinen. Tauti voi kuitenkin puhjeta myös lapsuusiässä tai myöhemmin elämässä.

Oireet vaihtelevat sen mukaan, missä ja miten voimakas tulehdusreaktio on.

”Sekä colitis ulcerosassa että Crohnin taudissa suoliston immunologia on muuttunut niin, että elimistö pitää yllä tulehdusta. Oireet vaihtelevat sen mukaan, missä ja miten voimakas tulehdusreaktio on”, Johanna Haapamäki kertoo.

Colitis ulcerosa on paksusuolen sairaus, joka esiintyy yleensä sekä paksusuolen että peräsuolen alueella. Yleisimmät oireet ovat ripuli, veriuloste ja vatsakivut. Oireet voivat olla jatkuvia, mutta osa potilaista elää pitkiäkin aikoja oireitta. Yleensä oireet alkavat vähitellen.

Crohnin taudin yleisin oire on vatsakipu. Myös ripulia voi esiintyä. Potilas saattaa laihtua ja kuumeilla.

”Crohnin taudissa tulehdusmuutokset voivat esiintyä missä tahansa ruoansulatuskanavassa suusta peräaukkoon. Yleisin paikka on kuitenkin ohutsuolen loppuosa”, Johanna Haapamäki kertoo.

Lääkäri diagnosoi taudit oireiden ja tähystystutkimuksen perusteella. Tulehdusmuutokset näkyvät suolistossa haavaumina ja aftoina. Crohnin tauti voi tehdä suolistoon myös ahtaumia tai muita muodonmuutoksia.

Tehokas lääke kokeilun kautta

Useimpien potilaiden sairaus saadaan lääkityksellä hyvään tasapainoon, mutta tulehduksellinen suolistosairaus vaatii aina elinikäistä seurantaa. Tauti saattaa muistuttaa itsestään pahenemisvaiheilla, ja etenkin haavaiseen paksusuolentulehdukseen liittyy kohonnut syöpäriski.

”Molempia tauteja hoidetaan ensisijaisesti lääkkeillä. Jos lääkkeet eivät auta tai tilanne muuten niin vaatii, päädytään leikkaushoitoon”, Haapamäki selvittää.

Lääkitys ei paranna sairautta, mutta se rauhoittaa tulehdusta.

Lääkitys ei paranna sairautta, mutta se rauhoittaa tulehdusta. On tavallista, että toimivaa lääkitystä joudutaan etsimään, ja potilas saattaa kokeilla useita eri vaihtoehtoja. Lääkkeiden kirjo on laaja: melsalatsiinilla on tulehdusta hillitsevä vaikutus. Taudin pahenemisvaiheessa käytetään usein rinnalla kortisonia. Solunsalpaajat tai biologiset lääkkeet voivat auttaa hankalammissa tapauksissa. Useimmiten lääkitys on elinikäinen.

”Lääkkeet ovat hyvin siedettyjä, mutta suurempi ongelma on niiden tehokkuus. Vaikka lääkehoito on kehittynyt viime vuosina paljon, meillä on edelleen potilaita, joille on vaikea löytää tehokasta lääkettä”, Johanna Haapamäki sanoo.

Leikkaus, jos muu ei auta

Hankalassa tilanteessa leikkaushoito saattaa parantaa huomattavasti potilaan elämänlaatua. Haavaisessa paksusuolentulehduksessa potilaalta leikataan yleensä paksu- ja peräsuoli kokonaan pois kuitenkin niin, että peräaukko säilyy. Ohutsuolesta rakennetaan suolisäiliö ulostemassalle.

”Leikkaus ei näy päällepäin. Aluksi suoli voi toimia hyvin tiheästi, mutta tilanne saattaa rauhoittua vuosien kuluessa”, Haapamäki kertoo.

On mahdollista, että oireilu loppuu leikkauspöydälle.

On mahdollista, että oireilu loppuu leikkauspöydälle. Toisaalta noin puolet leikatuista kärsii komplikaatioista, joista yleisin on suolisäiliön tulehdus. Ulosteen pidätyskyky säilyy normaalina 80 prosentilla leikatuista.

Crohnin taudissa puolestaan pyritään mahdollisimman säästäviin leikkauksiin. Suolistosta leikataan vain pahimmat tulehduspesäkkeet tai ahtaumat.

”Ihmiseltä ei voi kokonaan poistaa ohutsuolta, sen vuoksi leikataan niin vähän kuin mahdollista”, Haapamäki selventää.

Nivelvaivat yleisiä

Aktiivisessa vaiheessa tulehdukselliset suolistosairaudet vaikuttavat paljon elämänlaatuun.

”Onhan se hankalaa, jos ripulointia on useita kertoja päivässä tai ulostetta on vaikea pidätellä. Crohnin taudissa vaivana saattavat olla jatkuvat vatsakivut”, Haapamäki luettelee.

Harvalla potilaista on oireita jatkuvasti.

Harvalla potilaista on oireita jatkuvasti, mutta suurimmalla osalla tauti aktivoituu ainakin välillä. Tulehduksellisiin suolistosairauksiin liittyy myös liitännäissairauksia, joista yleisimpiä ovat nivelkivut ja -tulehdukset. Potilailla esiintyy selkärankareumaa keskimääräistä enemmän, ja myös iho- ja silmäsairaudet ovat mahdollisia.

Elämänlaatu puheeksi lääkärissä

Johanna Haapamäki suosittelee potilaille mahdollisimman säännöllistä elämää.

”Pahenemisvaiheita on vaikea estää, mutta säännöllinen päivä- ja ateriarytmi usein helpottaa taudin oireita.”

Ruokavaliota ei tarvitse erityisesti rajoittaa. Huonosti sulavien ruokien välttäminen voi helpottaa oloa silloin, kun tauti on aktiivinen.

”Osa potilaista kokee voivansa paremmin jollakin tietyllä dieetillä. Ruokavaliomuutoksia voi kokeilla, mikäli dieetti ei ole liian hankala tai yksipuolinen”, Haapamäki neuvoo.

IBD-potilas hyötyy pysyvästä hoitosuhteesta.

IBD-potilas hyötyy pysyvästä hoitosuhteesta, jossa lääkäri tuntee potilaansa taudinkulun.

”Rohkaisen lämpimästi ottamaan myös elämänlaatuun liittyvät asiat puheeksi hoitavan lääkärin kanssa. Tarvittaessa hoidon tukena on moniammatillinen tiimi, johon voi kuulua lääkärin lisäksi esimerkiksi ravintoterapeutti, kivun hoidon asiantuntija tai psykologi”, Haapamäki sanoo.