Verensokerin mittaaminen

Kenen ja kuinka usein verensokeri pitää mitata

  • Tyypin 1 diabeetikkojen tulee mitata verensokeri päivittäin – yleensä aina ennen ateriainsuliinin pistämistä. Näin he osaavat pistää oikean annoksen. Verensokerin omaseurannan tarve on aina yksilöllinen.
  • Tyypin 2 diabeetikoille, joilla sairaus ja verensokeriarvot ovat tasapainossa, riittää yleensä kerran kuukaudessa pidettävä mittausviikko. Tällöin mitataan kolme kertaa viikossa: aina sekä paastoarvo että 2 tuntia ateriasta -arvo. Näin tulokset ovat keskenään mahdollisimman vertailukelpoisia. Jos verensokeri ei ole tasapainossa, tulee mitata useammin.
  • Myös ei-diabeetikkojen on hyvä mitata ja seurata verensokeriaan, jos heillä on
    – joskus ollut korkeita tuloksia,
    – metabolinen oireyhtymä
    – verenpaine ja kolesteroli koholla
    – suuri perinnöllinen riski sairastua tyypin 2 diabetekseen
    – ollut raskausdiabetes
    – korkean tai matalan verensokerin oireita.

Verensokerimittarit

Verensokerimittareita on monen merkkisiä. Markkinoille tulevat uudet mittarit ovat entistä helppokäyttöisempiä ja pienikokoisia, joten niitä on helppo pitää mukana.

Tärkeätä on käyttää vain mittariin kuuluvia liuskoja. Mittaria ja liuskoja käytetään aina kunkin mittarin ohjeiden mukaisesti.

Näin mittaat verensokerin

  • Pese kädet (varsinkin, jos olet käsitellyt jotain sokeripitoista tai kuorinut esim. appelsiinia).
  • Vaihda aina uusi lansetti näytteenottolaitteeseen.
  • Työnnä liuska verensokerimittariin, jolloin mittari käynnistyy ja ruudulle ilmestyy veripisaran kuva.
  • Veripisara otetaan sormen syrjästä. Vältä etusormesta ja peukalosta mittaamista.
  • Laitteeseen valitaan sopiva pistosyvyys.
  • Laite painetaan tiukasti sormea vasten ja painetaan, jolloin lansetti tekee pienen reiän.
  • Pyyhi ensimmäinen veripisara pois.
  • Ota mittari käteen ja aseta liuskan pää veripisaralle. Pieni määrä verta riittää. Laite piippaa, kun verta on riittävästi.
  • Lue tulos ruudulta ja kirjaa se seurantavihkoon.

Paastoarvo ja aterian jälkeinen arvo

Paastoarvo mitataan aamulla ensimmäiseksi ennen syöntiä. Aterian jälkeinen arvo mitataan kaksi tuntia päivän pääaterian jälkeen. Molemmat arvot ovat tärkeitä.

Aterian jälkeinen arvo kertoo, kuinka oma insuliinieritys riittää korjaamaan aterialla noussutta verensokeria. Paastoarvo kertoo enemmän maksan glukoosintuotannosta.

Lääkäriin tai terveydenhoitajaan pitää ottaa yhteys, jos tulokset ovat toistuvasti viitearvojen yli tai rajalla tai jos satunnaismittaus on yli 15 mmol/l.

  • Paastoarvon tavoite on alle 7 mmol/ l
  • 2 tuntia -ateriasta arvon tavoite on alle 10 mmol/l