Helli ihoasi talvella

Kun ulkolämpötila lähtee laskuun, muutos näkyy myös ihon hyvinvoinnissa.

Talviaika on iholle kesää kovempi koetus. Kylmä ilma, lämpötilojen vaihtelut, sisätilojen kuiva ilma ja paksummat vaatekerrokset rasittavat ja kuivattavat ihoa. Erityisesti kasvojen ohuempi ja herkempi iho sekä kädet kuivuvat helposti, mutta vaikutus -voi näkyä myös esimerkiksi jaloissa, -polvissa ja kyynärpäissä.

Mistä sitten tietää ihon olevan kuiva? Sen huomaa kyllä itse. Kuiva tuntuu kiristävältä ja vähän karhealta. Iho voi kutista, hilseillä, punoittaa ja kirvellä. Hyvin kuivana iho voi jopa halkeilla hieman.

Ihon kuivumisen ehkäisyssä ja hoitamisessa tärkeintä on ylläpitää sen kosteustasapainoa.

”Talvella kannattaa käyttää hieman täyteläisempää voidetta. Iho kannattaa rasvata vähintään kerran päivässä ja mieluiten suihkun jälkeen. Näin kosteus säilyy iholla pidempään”, neuvoo ihonhoitoon erikoistunut farmaseutti Anu
Koivue
. Toki ihoa voi kosteuttaa useamminkin päivän aikana, jos se sitä tuntuu kaipaavan.

Kuivaa ihoa voi hoitaa myös pesey-tyessä. Toisin kuin monet luulevat, vesi ei kuivata ihoa, kunhan se ei ole liian kuumaa.

”Peseytymiseen kannattaa saippuan sijaan käyttää kosteuttavia tuotteita, kuten pesuöljyjä ja suihkussa poishuudeltavia kosteusvoiteita. Myös kasvoille on omat kosteuttavat puhdistustuotteensa”, Koivue kertoo.

Kuivaakin ihoa olisi hyvä kuoria esimerkiksi pari kertaa kuussa. Se poistaa kuollutta ihosolukkoa ja -auttaa kosteuttavia tuotteita imey-tymään paremmin. Toisinaan ihoa voi helliä käyttämällä peseytyessä puhdistusaineen sijaan perusvoidetta -tai antamalla kasvoille täsmähoitoa kosteuttavalla seerumilla tai naamiolla.

”Ihonhoidossa tulee toki huomata, että ihot ovat erilaisia. Vanhetessa iho kaipaa kosteutta entistä enemmän, mutta epäpuhtaalle iholle taas eivät sovi rasvaisemmat voiteet. Itselle sopivan tuotteen löytämiseksi kannattaa kysyä neuvoa apteekin henkilökunnalta”, Koivue muistuttaa.

Talvi-ihon hoito

  • Valitse pesuaineeksi saippuan sijaan pesuöljy tai muu kosteuttava tuote.
  • Älä käytä liian kuumaa vettä.
  • Vältä ihon voimakasta hankaamista.
  • Huolehdi ihon säännöllisestä kosteuttamisesta.
  • Levitä kosteustuote pyyhekuivalle iholle peseytymisen jälkeen.
  • Käytä täyteläisempiä ja rasvaisempia ihovoiteita.
  • Kuori iho hellävaraisesti pari kertaa kuussa.