Helpotusta allergiaoireisiin

Nenäsumute ja silmätipat ovat allergisten oireiden paikallisia täsmähoitajia.

Kutiseeko nenä, punoittavatko silmät? Kyseessä voi hyvinkin olla allerginen tulehdusreaktio limakalvoilla tai silmän sidekalvolla. Allergiat ovat yleisiä, ja oireet voivat iskeä yllättävissä tilanteissa. Tavallisimpia allergiaoireiden aiheuttajia ovat pöly, eläimet, siitepöly ja ruoka-aineet.

Allergiaoireita hoidetaan tyypillisesti suun kautta nautittavien lääkkeiden ja paikallishoidon yhdistelmällä – kunkin yksilöllisten oireiden mukaisesti. Paikallishoitoon apteekin tuotevalikoimasta löytyy silmätippoja, nenäsumutteita ja -tippoja. Useat allergikot valitsevat nenäoireisiin sumutteen sen helppokäyttöisyyden takia.

Paikallishoidolla vähän haittavaikutuksia

Allergisia oireita hoidetaan muun muassa kortisonilla, antihistamiinilla ja kromoneilla. Samat lääkeaineet löytyvät sekä nenäsumutteista että silmätipoista. Kortisoni, antihistamiini ja kromonit auttavat allergian oireisiin ja ennaltaehkäisevät limakalvojen turvotusta ja ärsytystä.

Paikallisiin allergiaoireisiin käytetyillä nenäsumutteilla ja silmätipoilla on harvoin haittavaikutuksia, sillä kerta-annokset ovat niin pieniä. Käyttöä voidaan myös jatkaa pitkään.

Kortisoni ja antihistamiini tuovat nopean avun

Kortisoni on monikäyttöinen, laajasti erilaisiin tulehduksiin hyödynnetty lääkeaine. Nenäsuihkeena kortisoni tuo nopeasti avun allergiaoireisiin pysäyttäen alkaneen tulehdusreaktion.

Yksi allergisen reaktion aiheuttaja on välittäjäaine histamiini, jota vapautuu, kun allergikko joutuu tekemisiin allergian aiheuttajan eli allergeenin kanssa. Antihistamiini toimii nimensä mukaisesti histamiinia vastaan; se sitoutuu solun reseptoreihin ja vähentää histamiinin aiheuttamia reaktioita elimistössä.

Kromonilääkkeet edelleen suosittuja

Allergiaoireiden hoitoon yleisesti käytettyjen kromonisumutteiden ja -tippojen tehoa täytyy yleensä hieman odotella. Kromonien vaikutusmekanismi on erilainen kuin kortisonin ja antihistamiinin. Lääke ei poista jo vapautuneen histamiinin vaikutusta, mutta pysäyttää uuden vapautumisen. Kromonilääkkeen vaikutus alkaa muutaman vuorokauden kuluttua lääkehoidon aloittamisesta.

Lääkäriltä resepti jatkuvaan oireiluun

Itsehoitolääkkeet tuovat monelle avun allergiaoireiden hoidossa. Jos oireet jatkuvat tai pahenevat itsehoidosta huolimatta tai jos oireiden aiheuttaja ei ole tiedossa, on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Jos allergialääkettä joutuu käyttämään pitkäjaksoisesti, kannattaa lääke ostaa reseptillä, sillä näin tuote tulee halvemmaksi.

Raskaana olevien ja imettävien äitien on syytä tarkistaa lääkkeen sopivuus apteekin henkilökunnalta tai lääkäriltä.