Itsehoito tepsii intiimivaivoihin

Limakalvojen kuivuudesta tai hiivatulehduksesta voi kärsiä kuka tahansa nainen, ikään katsomatta. Vaivat voivat haitata myös parisuhdetta, joten ne kannattaa aina hoitaa.

Emättimen limakalvojen kuivuus on hyvin tavallinen vaiva, johon itsehoito usein auttaa. Aina ei oireita ole, mutta useimmiten kuivuus ilmenee kutinana, kirvelynä ja arkuutena.

Seksuaaliterveyden kannalta limakalvojen hyvä kunto on erityisen tärkeää. Jos limakalvot ovat kuivat, seksi ei luista ja yhdyntä aiheuttaa kipua ja jopa vaurioita limakalvoissa.

Lisäksi alapään kuivuus voi olla syynä toistuviin virtsatietulehduksiin tai heikentyneeseen virtsanpidätyskykyyn, joten myös synnyttämättömien ja sinkkujen kannattaa hoitaa itseään ajoissa.

Imetyksestä vaihdevuosiin

”Kuivia limakalvoja pidetään yleensä vaihdevuosi-ikäisten vaivana, kun estrogeenituotanto hiipuu ja se heijastuu niin ihon kuin limakalvojenkin kuivumiseen. Emättimen kuivuudesta kärsivät myös imettävät naiset, kun munasarjat tilapäisesti nukkuvat. Vaivaa voi esiintyä myös nuorilla tytöillä, joilla limakalvot eivät ole vielä kehittyneet”, kertoo lääkäri ja seksologi Mia Venhola.

Mia Venholan mukaan limakalvojen kuivuus koskettaa jossain vaiheessa jokaista naista.

Mia Venholan mukaan limakalvojen kuivuus koskettaa jossain vaiheessa jokaista naista.

Lisäksi lääkehoito voi vaikuttaa limakalvoihin. Esimerkiksi rintasyöpää sairastavan limakalvot voivat kuivua solusalpaajahoidon takia. Joskus ehkäisypilleritkin voivat aiheuttaa limakalvomuutoksia, mutta vaihto toiseen valmisteeseen usein auttaa. Myös atoopikot kärsivät ihon ja limakalvojen kuivuudesta koko elämänsä ajan.

”Limakalvojen kuivuuteen voi olla useita syitä, mutta yleisempinä ovat ikä ja hormonaaliset tekijät. Jossain vaiheessa se koskettaa kaikkia naisia. Myös käyttämättömyys voi olla syynä, sillä yhdynnät vahvistavat naisen limakalvoja. Sama koskee miehiäkin: aktit ylläpitävät erektiokykyä.”

Paikallista hoitoa

Jos naisella on seksielämää, lima-kalvojen kuivumisen huomaa viimeistään silloin, kun emätin ei kostu ja yhdyntä tekee kipeää. Sen sijaan, että lopettaisi seksin harrastamisen kokonaan, kannattaa vaivaa hoitaa. Ongelmasta on syytä kertoa myös kumppanille, jotta parisuhde ei ajaudu kivun ja puhumattomuuden vuoksi karikolle.

Venhola suosittelee kaikille vaihdevuosi-ikäisille ja sitä vanhemmille naisille paikallista estrogeenia, jota voidaan annostella emättimeen voiteiden, puikkojen tai tabletin muodossa. Ne vahvistavat emättimen limakalvoja ja lisäävät kosteutta. Paikallishoidosta voi olla hyötyä myös imettäville naisille synnytyksen jälkeen.

”Kaikenikäiset voivat käyttää liukasteita, jos on kostumis- ja yhdyntäongelmia. Farmaseutilta apteekista kannattaa kysyä neuvoa liukuvoiteiden, intiimiöljyjen ja kosteuttavien valmisteiden käytöstä. Neutraali, hajustamaton perusvoide sopii ihon lisäksi myös alakerran herkille alueille.”

Hygienia on tärkeää, mutta intiimipaikkojen saippuointi ei tee hyvää limakalvoille.

”Kireät vaatteet voivat hangata ja umpioida. Tuuletus on välillä paikallaan”, vinkkaa Venhola. Jos itsehoitotuotteista ei ole apua tai esiintyy veristä vuotoa, on syytä käydä lääkärin pakeilla.

Intiimivaivat vaikuttavat myös seksuaaliterveyteen.

Hiivatulehdus riesana

Hiivatulehduksen oireet voivat olla samankaltaisia kuin kuivien limakalvojenkin, mutta kirvelyn ja kutinan lisäksi tulehdukseen liittyy kokkaremaista, hajutonta ja vaaleaa valkovuotoa.

Yleensä hiivatulehdukseen tepsivät itsehoitolääkkeet. Emätinpuikot ja -voiteet tai suun kautta nautittavat kapselit ovat tehokkaita, lisäksi ulkosynnyttimien kutinaa voi lievittää emulsiovoiteella.

”Raskaana oleville käy paikallishoito, ei suun kautta otettava itsehoitolääke. Raskautta hoitava lääkäri voi harkita, jos käyttö on tarpeen. Hiivatulehdus on pääsääntöisesti naisten vaiva, mutta se voi tarttua yhdynnässä mieheenkin ja ilmetä terskan punoituksena. Jos kumppanilla on oireita, hänet kannattaa hoitaa samanaikaisesti. Apteekin intiimihyllyn voide sopii myös miehelle.”

Antibiootit, e-pillerit, diabetes tai raskaus saattaa aiheuttaa hiivatulehduksen. Liika alapäähygienia, tiukat vaatteet, pikkuhousunsuojat ja siteet voivat altistaa monelle vaginan vaivalle.

Liki jokainen nainen kärsii hiivatulehduksesta ainakin kerran elämässään, joillakin taas tulehdus uusiutuu herkästi. Venholan mukaan tällöin kannattaa toistaa hoitokuuri tarvittaessa.

Kipu iskee

Joskus toistuvat hiivatulehdukset laukaisevat nuorilla naisilla vulvodyniaksi tai vestibuliitiksi kutsutun oireyhtymän. Tällöin emättimen suuaukolla esiintyy kipua.

”Etenkin yhdyntä on kivuliasta. Kipu voi tulla yllättäen, vaikka siihen asti seksielämä olisi ollut täysin normaalia.”

Venhola neuvoo käymään lääkärissä, sillä lieväkin tauti on aiheellista hoitaa. Löysät asut helpottavat, ja lantionpohjanlihasten harjoitukset voivat auttaa.

Haju kertoo muusta

Bakteerivaginoosiksi kutsuttu tulehdus on yhtä yleinen kuin hiivatulehdus. Kumpikaan ei ole sukupuolitauti, mutta bakteerivaginoosin riski lisääntyy, jos seksikumppaneita on useita.

”Kun emättimen bakteerien määrä lisääntyy, oireena on pahanhajuinen ja runsas valkovuoto. Jos naisella on bakteerivaginoosi ja hän on yhdynnässä, sperma pahentaa hajua. Viimeistään silloin tietää, ettei kyseessä ole hiivatulehdus”, toteaa Venhola.

Vaivaan ei tehoa itsehoito, vaan se vaatii reseptilääkkeen. Jos tulehdus uusiutuu ja oireet ovat lieviä, apteekista löytyy myös maitohappobakteerivalmisteita, joita annostellaan emättimeen ja jotka normalisoivat bakteerikantaa.

hyvinvointi_1_0214

Seksi luistamaan

Kaikki alapään ongelmat heijastuvat sukupuolielämään, joten kumppaneiden on hyvä keskustella vaivoista avoimesti keskenään. Kivuliaat yhdynnät tai erektiohäiriöt vaikuttavat suhteeseen, ja seksi alkaa tuntua vastenmieliseltä. Liukasteita ja kosteutusta ei kannata kaihtaa.

”Aktit vahvistavat limakalvoja ja erektiota. Stressi ja työpaineet voivat aiheuttaa erektiohäiriöitä, mutta ikä on yksi merkittävä riskitekijä sairauksien ohella. Noin puolella 50-vuotiaista on lieviä tai keskivaikeita erektiohäiriöitä. Nuorikin mies voi niistä kärsiä, etenkin jos hän on ykköstyypin diabeetikko. Jos jo lieviä häiriöitä hoidettaisiin, se ylläpitäisi paisuvaiskudoksia.”

Venhola korostaa vuorovaikutuksen kuuluvan parisuhteeseen.

”Toisen kunnioittaminen ja toiveiden kertominen on tärkeää. Jos suhde on tuore, pitää muistaa luotettava ehkäisy, joka suojelee sukupuolitaudeilta. Ikään katsomatta naisen on aika ajoin syytä käydä gynekologin vastaanotolla tarkastuksessa, vaikka ei olisi mitään vaivoja tai oireita.”