Tee jalkahoito kotona

Jalat tarvitsevat päivittäistä huolenpitoa pysyäkseen terveinä ja kauniina. Moni laiminlyö jalkojen hoidon kokonaan tai hoitaa niitä väärin.

Suuri osa meistä huolehtii päivittäin kasvojen ja kehon hyvinvoinnista, mutta jalat jäävät usein vähemmälle huomiolle.

”Monet ajattelevat, että jalkoja on turha hoitaa, sillä ne eivät kuitenkaan näy minnekään. Jalkoja kannattaa kuitenkin hoitaa säännöllisesti ennen kuin mitään vaivoja ilmenee”, sanoo kosmetologi Nina Madetoja Yliopiston Apteekista.

”Pese, kuivaa ja rasvaa jalat päivittäin”, suosittaa kosmetologi Nina Madetoja.

”Pese, kuivaa ja rasvaa jalat päivittäin”, suosittaa kosmetologi Nina Madetoja.

Jaloista olisi syytä pitää huolta, sillä ne kannattelevat meitä läpi elämän.

”Terveet jalat kantavat pitkälle”, Madetoja sanoo.

Hyvinvoivien jalkojen perusta on hygienia. Päivittäinen pesu miedolla saippualla pitää jalat kunnossa ja ehkäisee jalkaongelmien syntyä. Erityisen tärkeää on kuivata jalat ja etenkin varpaiden välit huolellisesti pesun jälkeen infektioiden välttämiseksi.

jalka4

Toinen avainsana jalkojen hyvinvoinnille on riittävä kosteutus. Jalat olisi hyvä rasvata päivittäin kosteuttavalla ja ihoa pehmentävällä voiteella.

”Jalkojen hoidossa kannattaa käyttää nimenomaan jaloille tarkoitettuja tuotteita, sillä jalkojen iho on neljä kertaa paksumpaa kuin kehon muissa osissa.”

Itselle sopiva jalkavoide valitaan ihotyypin mukaan. Pintakuivalle iholle riittää kevyt emulsiovoide, kun taas kuiville jalkapohjille tarvitaan rasvaisempaa voidetta.

Jos jalkapohjissa on paksuja kovettumia tai halkeamia, kannattaa valita karbamidia sisältävä voide, joka poistaa kovettumia. Myös kylmille, kuumottaville tai kipeille jaloille löytyy omat voiteet.

Kuorinta tehostaa voiteiden imeytymistä.

Jalat kannattaa rasvata mieluummin illalla kuin aamulla, koska päivän aikana jalka hikoaa enemmän.

”Voiteen imeytymistä jalkoihin voi tehostaa vetämällä jalkaan puuvillasukat yöksi.”

jalka1

Raspaa varovasti

Yleisin jalkaongelma on kantapään ja päkiän alueen kovettumat, jotka aiheutuvat ihon kuivuudesta ja jalkoihin kohdistuvasta paineesta ja hankauksesta. Kovettumat vaivaavat etenkin paljon urheilevia ja seisomatyötä tekeviä.

”Kovettuman tunnistaa paksuuntuneesta ja erivärisestä ihosta. Jos on oikein paha kovettuma, se halkeilee ja on hurjan kipeä”, Madetoja kuvailee.

Jalkojen säännöllinen kuorinta ja kosteutus ehkäisevät kovettumien muodostumista. Jos jalkapohjiin on kerääntynyt paksut kovettumat, niitä voi varovasti poistaa jalkaraspilla pesun yhteydessä.

Raspia voi käyttää kovettumien poistoon vaikka päivittäin, kunhan muistaa olla raspaamatta koko kovettumaa pois. Se on Madetojan mukaan tyypillisin virhe, jonka ihmiset jalkojen hoidossa tekevät.

”Jos kovettuman raspaa kokonaan pois, iho alkaa suojella itseään ja kasvattaa uutta kovettumaa. Sitten ihmetellään, kun kovettuma palaa takaisin.”

Raspia hellävaraisempi kovettumien poistaja on hohkakivi. Jos kovettumat ovat päässeet oikein pahaksi ja halkeileviksi, niiden hoito on syytä jättää jalkahoitajalle.

Huomio kenkiin

Moni jalkaongelma on peräisin jalan virheasennosta. Sen takia oikeanlaisiin jalkineisiin on syytä kiinnittää huomiota. Kun joku kohta jalasta kuormittuu enemmän kuin muut, siihen kohdistuu hankausta, mikä aiheuttaa kovettumia ja känsiä.

Tukeva ja hyvin jalkaan istuva kenkä pitää monet jalkaongelmat loitolla. Kenkiä on hyvä myös vaihdella usein, ettei jalka tottuisi samaan asentoon.

Kenkien materiaaliin kannattaa myös kiinnittää huomiota. Kokonahkaiset kengät hengittävät keinonahkaisia paremmin, mikä on tärkeää, sillä jalkateristä erittyy hikeä jopa 1–2 desilitraa päivässä.

Myös sukissa kannattaa valita hengittävä materiaali, kuten puuvilla tai bambu, joka imee kosteuden itseensä. Kosteina jalat ovat alttiimpia erilaisille infektioille. Kenkiä ja pohjallisia on hyvä tuulettaa säännöllisesti.

Erityisen hikoilevista jaloista kärsivät voivat löytää avun jaloille tarkoitetusta antiperspirantista, joka vähentää hikoilua. Jalkasuihke sen sijaan tehoaa hikoilun aiheuttamiin hajuhaittoihin.

”Varpaiden väliin voi myös laittaa talkkia, joka imee kosteutta ja pitää jalat kuivana”, Madetoja neuvoo.

jalka9

Huolehdi myös kynsistä

Moni kaunistaa varpaankynsiään pirteänsävyisellä kynsilakalla. Lakan käyttö on Madetojan mukaan lähes suositeltavaa, sillä se suojaa kynttä kolhuilta.

”Kunhan muistaa vaihtaa lakan tarpeeksi usein, ettei kynsi ala lohkeamaan lakan mukana.”

Varpaankynsien hoito kuuluukin yhtenä tärkeänä osana jalkojen hyvinvoinnista huolehtimiseen. Moni leikkaa kynsiä liian usein ja liian lyhyeksi. Kynsien tehtävä on suojata varpaiden päitä, eikä tämä onnistu, jos kynnet ovat liian lyhyet.

”Pahimmillaan varpaan kynsi repeää ihosta ja lähtee kasvamaan sisälle.”

Kynnet ovat sopivan pituiset, kun niiden reuna tuntuu painettaessa varpaan päästä.

Kynnet ovat myös alttiita tulehduksille. Moni hakeutuu lääkäriin vasta, kun ongelma on äitynyt erityisen pahaksi.