Lääkityksen arviointi tuo turvaa

Kolmetoista vuotta sitten onnettomuuteen joutuneen Olavi Salon päivät rytmittyvät viidentoista eri lääkkeen tahdissa. Lääkityksen arvioinnin ansiosta arkea voi elää turvallisin mielin.

Kesäinen ilta oli jo sinertymässä, kun Olavi Salo rantautui poikansa kanssa purjehdusreissulta Kökarin rannoille. Purjevene päätettiin kiinnittää laituriin kyljestään, ja Olavi otti vauhtia hypätäkseen reelingin yli. Hämäryys peitti alleen pikkusormen paksuisen köyden, joka koitui purjehtijan kohtaloksi.

”Jalkani tarttui köyteen ja putosin käytännössä päälleni”, Olavi Salo muistelee kotinsa terassilla.

Samaan aikaan kun halvaantunutta Olavi Saloa lennätettiin Medi-Helillä sairaalaan, hänen vaimonsa Birgitta sai Maarianhaminassa infarktin. Siitä alkoi Salon perheessä kuntoutumisen ja elämässä kiinni pysymisen kierre, joka toi päivittäisiin rutiineihin myös hurjat määrät lääkkeitä. Olavi oli tosin syönyt lääkkeitä erilaisiin vaivoihin jo pitkään ennen onnettomuuttaankin.

”Potilaskertomukseni on 108-sivuinen. Listalla on useita voimakkaitakin lääkkeitä. Lääkkeet
ovat minulle elinehto, ja syön niitä tunnollisesti, sillä elämäni on hieman kuin suolla kävelemistä: koko ajan on varmisteltava, ettei se petä.”

Olavi Salo oli juuri oikea asiakas Yliopiston Apteekin lääkityksen arviointiin. Kun vahvojen lääkkeiden lista on pitkä, on tärkeää, että kaikki sopii yhteen.

”Lääkityksen arviointipalvelu sopii useita erilaisia lääkkeitä käyttäville. Palvelu tukee lääkehoidon onnistumista ja vähentää mahdollisia lääkityksen haittavaikutuksia”, ker­too proviisori Martina Suominen Yliopiston Apteekista.

Kokonaiskuva paljon lääkkeitä käyttävälle

Olavi Salon lääkehoidosta tehtiin ­lääkityksen arviointi. Palveluun kuuluu haastatteluja, tapaaminen sekä seuranta noin kuukauden kuluttua arvioinnin aloittamisesta.

”Kun asiakkaalla on useita lääkäreitä ja lääkityksestä useita näkökulmia, on tärkeää saada kokonaiskuva lääkkeiden yhteisvaikutuksista ja mahdollisista päällekkäisyyksistä. Arviosta muodostuu työkalu myös lääkäreille, jotka näkevät asiakkaan lääkityksen ongelmakohdat”, Martina Suominen korostaa.

Yliopiston Apteekin palvelua käyttävät ahkerimmin yli 60-vuo­tiaat, mutta Suominen sanoo lääkityksen arvioinnin soveltuvan kenelle tahansa paljon lääkkeitä käyttävälle asiakkaalle.

Olavi Salon lääkitykseen on tullut viime aikoina vain vähän muutoksia, mutta koska lääkkeitä on paljon ja osa niistä on voimakkaita, oli kokonaiskuvan saamisesta tuntuva apu.

”Välillä tunnen olevani kuin Liisa Ihmemaassa näiden tablettien kanssa. Arvioinnissa kerrottiin selkeästi ja kattavasti, mistä lääkkeistä on kysymys ja mitä sivuvaikutuksia niillä voi olla. Kyllä jotkin lääkkeet aiheuttavat vääjäämättä sivuvaikutuksia, mutta kaikkihan elämässä on kompromissia”, Olavi toteaa.

Sängyn pohjalta omille jaloilleen sitkeästi taistelleelle Salolle lääkityksen arviointi lisäsi entisestään tunnetta siitä, että hänestä pidetään huolta. Martina Suominen sanookin palvelusta kiinnostuneiden olevan etupäässä asiakkaita, joilla on kipinä huolehtia itsestään.

”Annamme neuvoja ja suosituksia ja kerromme, miten esimerkiksi itsehoitolääkkeet vaikuttavat reseptilääkkeisiin. Kokonaiskuvan saaminen lisää hoitoon sitoutumista.”

Positiiviset sivuvaikutukset

Pian 50-vuotishääpäiväänsä viettävä Salon pariskunta asuu Helsingin Tapanilassa itse rakennetussa talossa, jonka pihapiiriin oman kotinsa on tehnyt myös toinen perheen pojista.

”Kotimme on kolmas omin käsin rakentamamme talo. Tässä otimme huomioon jo ikääntymisen mukanaan tuomat rajoitteet. Kyllä me olemme välillä pohtineet palvelutaloon menemistä, mutta toisaalta oma koti ja pieni puutarha motivoivat pärjäämään ja pitämään itsestä huolta”, Olavi Salo toteaa.

Aktiivista elämää elävä Olavi on edelleen aina valmis purjehdusretkille. Hyvässä kunnossa hän haluaa pysyä siksikin, että Parkinsonin tautia sairastava vaimo tarvitsee paljon tukea.

”Kaiken kaikkiaan minulla on käynyt tosi hyvä tuuri. Minua vuosien varrella hoitaneet lääkärit ovat olleet erinomaisia, ja kuntoutuslaitoksissa on ammattitaitoista henkilökuntaa ja lämmin ilmapiiri. Se on auttanut minua eteenpäin. Lääkkeistäni olen tarkka, ja arvioitan kokonaisuuden uudelleen heti, jos siihen tulee tarvetta”, Olavi pohtii.

Purkeissa olevien tablettien ja pillereiden lisäksi Olavilla on muitakin hyvän elämän lääkkeitä: lähellä olevilla lapsilla ja lapsenlapsilla ja musiikilla on vain positiivisia sivuvaikutuksia. Kun Olavi pistää jalkaa toisen eteen omassa huoneessaan olevalla juoksumatollaan, tahdin kävelylle antavat tietokoneelle kootut soittolistat. Parhaan tunnelman takaa Olavin suosikki, Trio Los Paraquayos.

”Vaimo siivoaa oman soittolistansa tahdissa. Välillä saatamme pistää tanssiksi”, Olavi myhäilee.