Migreenin hoito helpottui

Migreeniä voi hoitaa nyt myös itsehoitolääkkeellä. Paljon käytetty sumatriptaani auttaa nopeasti ja sopii useimmille aikuisille.

Migreenikohtaus jytisee päälle yllättäen – toisinaan pitkänkin tauon jälkeen. Näköhäiriö, halvausoire tai kova päänsärky on usein selvä merkki alkavasta kohtauksesta.

Kun oireilu alkaa eikä lääkekaapissa tai reseptillä ole migreenilääkettä, ensilääke on näihin päiviin saakka ollut tulehduskipulääke. Tämän vuoden alkupuolelta lähtien apteekeista on kuitenkin saanut reseptittä myös varsinaista migreenilääkettä, sumatriptaania. Myynnin edellytyksenä on, että asiakkaalla on ollut lääkkeeseen sähköinen resepti, joka on vanhentunut korkeintaan kuusi kuukautta aikaisemmin.

Sumatriptaani on lisäneuvontaa vaativa itsehoitolääke eli myyntilupa velvoittaa farmaseutin antamaan tarkennettua lääkeneuvontaa, kun valmistetta myydään ilman reseptiä.

Apua kaikentyyppisiin migreenikohtauksiin

Sumatriptaani on ensimmäisiä varsinaisia täsmälääkkeitä migreenikohtauksiin. Se on kohtauslääkitys, jota käytetään kaiken tyyppisten migreenikohtausten hoidossa. Lääke pyritään ottamaan heti kohtauksen ensioireiden ilmaannuttua, mutta siitä on apua myös myöhemmässä vaiheessa.

Yhteen kohtaukseen saa ottaa ainoastaan yhden tabletin, ja vuorokaudessa lääkkeitä saa ottaa korkeintaan kaksi kahteen eri kohtaukseen. Ellei lääkitys riitä, on syytä hakeutua lääkäriin.

Sumatriptaani supistaa suonia

Migreenin syntyä ei tunneta läpikotaisin, mutta se tiedetään, että migreenin aikana pään verisuonet ovat laajentuneet. Sumatriptaani vaikuttaa elimistössä välittäjäaine serotoniinin tavoin ja supistaa laajentuneita verisuonia erityisesti pään alueella. Se saattaa myös rauhoittaa pään alueen toimintoja säätelevää kolmoishermoa.

Verisuonia supistavan vaikutusmekanisminsa vuoksi migreenilääke ei sovi henkilöille, joilla on sydän- tai verisuonitauti. Koska lääke stimuloi serotoniinireseptoria, sitä ei myöskään tule käyttää yhtä aikaa masennuslääkkeiden kanssa, ellei sumatriptaania määrännyt lääkäri ole ollut tietoinen masennuslääkityksestä.

Migreenin itsehoitolääke edellyttää diagnoosia

Sumatriptaanin ostaminen itsehoitolääkkeenä edellyttää, että lääkäri on joskus diagnosoinut migreenin. Lääkkeeseen on oltava korkeintaan kuusi kuukautta aikaisemmin vanhentunut sähköinen resepti.

Itsehoitolääke on tarkoitettu yli 18-vuotiaille ja alle 65-vuotiaille. Imettämistä ei suositella vuorokauteen lääkkeen ottamisesta, ja raskauden aikana lääkkeen käytöstä on neuvoteltava lääkärin kanssa.