Mitä kertoo arvo fP-Gluk?

Vastaus: viitearvo fP-Gluk 4,0–6,0 mmol/l kertoo paastoglukoosin normaalin arvon.

Paastoglukoosin avulla tutkitaan, sairastatko diabetesta tai onko sinulle riski sairastua siihen. Jos paastoarvo (fP-Gluk) on 7,0 mmol/l tai suurempi useamman kerran, kyseessä on diabetes.

Jos paastoarvo on 6,1–6,9 mmol/l, käytetään nimitystä ”suurentunut paastosokeriarvo”. Se on esivaihe aikuistyypin diabetekselle. Tämä merkitsee yleensä riskiä diabeteksen puhkeamiseen, ellei henkilö korjaa elämäntapojaan.

Paastoglukoosi on tärkeä aikuistyypin eli tyypin 2 diabeteksen hoitotasapainon seurannassa. Sen sijaan tyypin 1 diabeteksen hoidon seurannassa ei käytetä paastoarvoja, vaan verensokerin mittauksia tarvitaan useita kertoja päivässä. Näin siksi, että tässä diabeteksen muodossa insuliinia pistetään monta kertaa
päivässä ateriarytmin mukaan.

Liian alhainen veren glukoosipitoisuus eli hypoglykemia aiheuttaa myös oireita. Lievään hypoglykemiaan liittyy heikotuksen tunnetta, hikoilua, näläntunnetta ja sydämen tykytystä. Jos glukoosipitoisuus pienenee alle 2,5 mmol/l, alkaa esiintyä keskushermosto-oireita, kuten näköhäiriöitä, puheen häiriöitä, kouristelua ja tajunnan heikkenemistä.

Yleisin hypoglykemian syy on liial­linen insuliinivaikutus insuliinihoidon yhteydessä. Joskus harvoin alhainen verensokeri voi olla sairauden aiheuttama.

Lähde: Terveyskirjasto