Mitä kertoo arvo fS-Trigly?

Vastaus: Viitearvo < 2,0 mmol/l  kertoo normaalista triglyseridipitoisuudesta veressä.

Triglysedit ovat veressä kiertäviä rasvoja, joita elimistön solut käyttävät energianlähteenään. Veren triglyseridit mitataan yön paaston jälkeen. Normaalisti veriplasmassa on triglyseridejä alle 2,0 millimoolia litrassa (mmol/l). Suurentunut veren triglyseridiarvo lisää sydän- ja verisuonitautien vaaraa. Siksi kohonnutta arvoa kannattaa alentaa.

Veren triglyseridejä lisäävät vyötärölihavuus ja siihen liittyvä maksan rasvoittuminen. Kohonnut veren triglyseridiarvo on yksi keskivartalolihavuuteen liittyvän metabolisen oireyhtymän aineenvaihduntahäiriöistä.

Runsas alkoholinkäyttö vaikuttaa haitallisesti maksan aineenvaihduntaan. Siksi alkoholinkäytön vähentäminen korjaa veren triglyseridiarvoja.

Triglyseridien aineenvaihdunta on kytköksissä myös insuliiniin ja glukoosi-sokeriin, joiden häiriöt heijastuvat veren triglyseridi-arvoon.

Perinnöllinen taipumus veren korkeaan triglyseridimäärään on niin yleinen, että korkeita arvoja todetaan usein.

Veren triglyseridien arvoon voidaan vaikuttaa ruokailutottumuksilla vielä tehokkaammin kuin kolesteroliarvoon. Jo muutaman kilon pudotus näkyy veriarvoissa. Pehmeän kasvirasvan käyttöä lisätään ja kovan eläinperäisen rasvan käyttöä vähennetään. Kalan ja kalaöljyn runsas käyttö pienentää veren triglyseridiarvoa.

Jos kohonneen veren kolesteroliarvon vuoksi aloitetaan statiinilääke, se pienentää jonkin verran myös triglyseridiarvoa.