Näin hoidat flunssaa

Jokasyksyinen flunssakausi lähestyy jälleen. Näillä keinoilla voit vältellä flunssapöpöjä ja hoitaa itsesi kuntoon, jos virus kuitenkin iskee.

Väistä ja välttele

Se kaikkein tärkein neuvo

Pese kädet riittävän usein. Suojaat itseäsi, etkä levitä omassa kehossasi pesiviä viruksia muille. Käytä lämmintä vettä ja saippuaa ja kuivaa kädet huolellisesti. Käsidesi on näppärä käsienpesun korvike esimerkiksi matkoilla. Pese kädet tai käytä käsidesiä ainakin ennen ruokailua ja niistämisen jälkeen.

Tehokas ja helppo keino estää flunssan leviäminen on aivastaa hihaan eikä kämmeneen. Kiinnitä muutenkin huomiota siihen, kuinka paljon koskettelet silmiä, suuta ja nenää. Flunssapöpöt voivat aiheuttaa myös silmätulehduksen.

Lisää vastustuskykyä

Monipuolinen ruokavalio auttaa taistelussa ­flunssaa vastaan. Jos kaikki hivenaineet ja vitamiinit eivät löydy lautaselta, täydennä ruokavaliota C-vitamiinilla ja monivitamiinivalmisteella.

Jos flunssa kuitenkin iskee

Melkein kaikki sairastuvat

Tavallinen, viruksen aiheuttama flunssa on ihmisen yleisin akuutti sairaus – aikuiset sairastavat flunssan keskimäärin 1–5 kertaa vuodessa, lapset jopa 5–10 kertaa vuodessa.

Jalkojen kastuminen tai vähissä vaatteissa paleleminen eivät aiheuta flunssaa, vaan kyseessä ovat useat virukset, jotka leviävät herkästi esimerkiksi pisaratartuntana.

Flunssa-aalto alkaa tyypillisesti elo-syyskuun vaihteessa, kun ihmiset kokoontuvat joukoittain lomien jälkeen kouluihin ja työpaikoille.

Kuuma kipulääke

Kuuma lääkejuoma lievittää tehokkaasti kurkun kipua ja karheutta. Lääkejuoman sisältämä kipulääke auttaa kipeän kurkun lisäksi lihas- ja päänsärkyyn. Tulehduskipulääkettä sisältävän juoman ohessa ei pidä ottaa tablettimuotoista kipulääkettä!

Tarkista myös, että säännöllinen lääkityksesi sopii yhteen flunssaoireiden lääkityksen kanssa. Voit kysyä
tätä vaivattomasti esimerkiksi verkkoapteekin ya.fi chat-palvelusta.

Kurkkukivun paikallishoito

Kurkkukipuun tuo helpotusta myös paikallisesti vaikuttava imeskelytabletti. Hitaasti liukeneva tabletti desinfioi tai puuduttaa kurkkua.

Uusimmissa yhdistelmätableteissa on kaikki tehokeinot: ne desinfioivat ja puuduttavat sekä sisältävät myös paikallista tulehduskipulääkettä.

Apteekin valikoimasta löytyy myös kurkun perälle suihkutettavia, antibakteerisia liuoksia. Suihkeet lievittävät kipua ja helpottavat nielemistä.

Höyryhengitys ja nenäsumutteet avaavat nenää

Höyryhengitys ja nenäsumutteet lievittävät tukkoista oloa. Höyryhengityslaitteeseen voi lisätä tuoksu­öljyä tehostamaan höyryn vaikutusta. Allergiaan taipuvaisten kannattaa käyttää pelkkää vettä, samoin lapsille.

Avaava nenäsumute vähentää limakalvojen turvotusta ja helpottaa näin hengittämistä. Muistathan, että avaavaa lääkettä sisältävien nenäsumutteiden käyttöaika on aikuisille enintään seitsemän ja lapsille enintään viisi vuorokautta. Liian pitkään käytettynä sumute voi haitata limakalvojen normaalia toimintaa.

Huuhdo nenäkannulla

Moni löytää avun nenäkannusta. Kannun avulla nenää ja onteloita huuhdotaan miedolla suolavedellä. Huuhtominen poistaa eritteitä, helpottaa hengittämistä ja voi ehkäistä poskiontelotulehduksen kehittymistä.

Sinkki – apu flunssan hoidossa

Sinkin ja C-vitamiinin on tutkimuksissa huomattu lyhentävän flunssan kestoa. Molemmat edistävät myös elimistön puolustuskykyä. Yliopiston Apteekin valikoimista löytyy useita yhdistelmävalmisteita, joissa on sekä C-vitamiinia että sinkkiä.

Malta levätä

Riittävä lepo vaikuttaa sairauden pituuteen ja ehkäisee jälkitauteja. Älä lähde urheilemaan tai raskaaseen fyysiseen työhön liian pian flunssaoireiden jälkeen.

Influenssa on toista maata

Influenssan oireet ovat tavallista flunssaa rajummat ja pitkäkestoisemmat. Kuume voi nousta korkealle, ja jälkitautien riski on suuri.

Influenssavirusta kannattaa torjua ajallaan otetulla rokotuksella. Riskiryhmiin kuuluville ja heidän läheisilleen rokotuksen ottaminen on erityisen tärkeää.

Muista ainakin nämä

  • Älä aivasta kämmeneen tai toisia päin.
  • Pese kädet ennen ruokailua ja niistämisen jälkeen.
  • Käytä käsidesiä, jos et pääse pesemään käsiä.
  • Heitä käytetty nenäliina pois saman tien.
  • Jos sairastut, malta  levätä riittävästi!
  • Jos kuume nousee, juo riittävästi vettä tai muuta nestettä.