Puhtaat, valkoiset hampaat

Vaikka hampaiden tarkoitus on hienontaa ruokaa, pahitteeksi ei ole, että ne myös näyttävät ja tuntuvat terveiltä ja kauniilta. Puhdistus on kaiken perusta.

Tahnasta fluoria

Hampaita tulisi harjata aamuin illoin kahden minuutin ajan kerrallaan. Riittävän fluorin saannin takaa fluoripitoinen tahna. Se vähentää reikiintymistä, vahvistaa hammaskiillettä ja tekee sen vastustuskykyisemmäksi happamuutta vastaan.

Hampaat altistuvat happohyökkäykselle jokaisen syönnin jälkeen, jolloin mineraaleja liukenee hampaiden pinnalta. Aterian päätteeksi nautittu ksylitolipurukumi tai -pastilli katkaisee happohyökkäyksen tehokkaasti.

Hammastahnoja on erilaisia. Pikkuväelle kannattaa valita fluoria sisältävä, hyvänmakuinen lasten tahna. Vihlovista hampaista, kuivasta tai aftaherkästä suusta tai ärtyneistä ikeneistä kärsiville on tarjolla näihin vaivoihin sopivia hammastahnoja. Lisäksi proteesihampaille on omat tahnat.

Vaahtoavissa hammastahnoissa on natriumlauryylisulfaattia, joka voi aiheuttaa limakalvojen ärsytystä ja aftoja.

 Puhdista myös välit

Hampaissa on viisi pintaa, eikä vain kolme, joten hammasvälien puhdistus on tärkeää päivittäin. Hammasvälit ja ienrajat ovat karieksen riskipaikkoja. Välien puhdistuksessa liike on edestakainen, sahaava. Tällöin saa parhaimman tehon.

Ahtaisiin väleihin mahtuu aina hammaslanka. Varrellisella hammaslankaimella pääsee puhdistamaan myös takahampaiden välejä. Lisäksi joustavia harjatikkuja tai muovitikkuja sekä hammasväliharjoja on erikokoisia tiukempiin ja väljempiin väleihin. Lankainta ja tikkuja voi huuhtelun jälkeen käyttää useampia kertoja.

Puiset hammastikut ovat kertakäyttöisiä ja kolmionmuotoisia, ei pyöreitä. Niitä kannattaa ennen käyttöä kostuttaa syljellä tai vedellä, jotta ne eivät katkea.

 Hohtavampi hymy

Hampaiden ja ikenien on oltava hyvässä kunnossa, ennen kuin voi edes haaveilla valkeammasta purukalustosta. Hampaiden valkaisuun löytyy apteekista erilaisia tuotteita.

Valkaiseva tahna poistaa esimerkiksi kahvin, punaviinin tai tupakan aiheuttamia värjäytymiä ja tummentumia hampaiden pinnassa. Karbamidiperoksidia sisältävä tahna taas vaikuttaa hammasluun väriin, mutta sen käyttö vaatii pitkäjänteisyyttä.

Lisäksi valikoimissa on valkaisumuotteja ja -liuskoja sekä geelimäisiä valkaisuaineita. Tummentumia voi yrittää poistaa myös suuvedellä tai valkaisevalla purukumilla.