Siitepölyallergia pähkinänkuoressa

Atshii! Noin 20 prosenttia suomalaisista kärsii siitepölyallergiasta. Eniten oireita aiheuttavat koivu, heinät ja pujo.

Siitepölykausi alkaa keväällä kasvukauden myötä. Lepän siitepöly alkaa vaivata allergikkoja maalis–huhtikuussa, mutta jopa tammi–helmikuussa eteläiset ilmavirrat saattavat tuoda lepän ja pähkinäpensaiden siitepölyä Suomeen. Koivun siitepölyä kulkeutuu toukokuusta alkaen jopa satojen kilometrien päästä, ja kesän kynnyksellä kotoiset koivumme alkavat vaivata allergikkoja. Heinäkasvit, pujo ja itiökasvit jatkavat siitepölykautta aina syksyyn saakka.

Ilmassa on vähiten siitepölyä aamuisin, iltaisin ja kostealla säällä. Siitepölylle herkkien kannattaa ajoittaa ulkoilu mahdollisuuksien mukaan näihin ajankohtiin.

Siitepölystä johtuva allergia aiheuttaa silmä- ja nenäoireita sekä astmaoireita ja yskää sekä limaisuutta. Ihon kutina ja ihottumakin ovat tavallisia. Antihistamiinitabletit ovat ensisijainen hoitomuoto. Oireita voi lievittää myös apteekista saatavilla paikallishoitovalmisteilla, kuten nenäsumutteilla ja silmätipoilla. Nenähuuhtelukannu eli sarvikuono saattaa myös helpottaa allergisen oloa.

siitepoly_pahkinankuoressa