Sinut seksuaalisuuden kanssa

Seksuaalisuuteen liitetään usein turhia tabuja ja jopa häpeää. Ihminen on kuitenkin seksuaalinen olento tarpeineen ja toiveineen. Jos seksi ei suju, kannattaa keskustella, kysyä neuvoja ja hakea apua.

Tamperelainen Maija Kajan on toiminut gynekologina jo kolme vuosikymmentä. Vastaanotoillaan kotikaupungissaan ja Helsingissä Kajan on tavannut lukuisia eri-ikäisiä naisia, joiden kanssa myös seksuaalisuuteen liittyvät asiat ovat usein tulleet puheeksi. Seksi ja eritoten siihen liittyvät ongelmat ovat liittyneet joko potilaaseen itseensä tai hänen kumppaniinsa.

”Jokainen on seksuaalinen kohtuasukista viimeiseen henkäykseen asti. Ihmisen tulisi tunnistaa itsessään oleva seksuaalisuus ja siihen liittyvät tarpeet, toiveet ja tyydytyksen saaminen. Jokaisen seksuaalisuus on omanlainen ja elämän kokemusten muovaama”, määrittelee Kajan.

Siksi ihmistä ei voi pistää yhteen seksuaalisuuden muottiin: gynekologin mukaan enemmän eroja on yksilöiden kuin sukupuolten välillä.

”Stressi, kiire tai pienet lapset vaikuttavat yhtä lailla naisen kuin miehen seksuaaliseen halukkuuteen. Lapsiperheille suosittelen aikuisten yhteisiä hetkiä, jolloin ei tarvitse pelätä lasten kömpimistä vanhempien vuoteeseen. Aikuisten kannattaa lähteä silloin tällöin karkuun hoitamaan parisuhdettaan.”

Eroottisten energioiden erilaisuus

Kajan puhuu seksuaalisuudesta yhteensopivuuden kautta ja pilkkoo asian kolmeen osaan.

”Sukuelinten koot vaikuttavat seksin sujumiseen: suuri penis ja pieni emätin – tai päinvastoin – voivat aiheuttaa yhdyntäongelmia. Niihin auttavat apuvälineet ja seksitekniikat, joita on hyvä opetella.”

Merkittävämpää parisuhteen kannalta on Kajanin mukaan se, miten kumppanien eroottiset energiat sopivat yhteen. Alkuhuumavaiheessa erilaisuus ei tule vielä esille, mutta suhteen edetessä se voi aiheuttaa hankaluuksia.

”Joillekin seksi ja tyydytyksen saaminen on tärkeää, toisia asia kiinnostaa vähemmän. Onpa sitten kyse naisen ja miehen välisestä tai homoseksuaalisesta suhteesta, eroottisten energioiden epätasapaino voi olla ongelma. Tärkeää on tunnistaa oman energiansa taso ja puhua siitä kumppanin kanssa.”

Kolmanneksi Kajan nostaa taidon: seksuaalista asiantuntijuutta voi opetella yhdessä. Tutustuminen toisen kroppaan ja mieleen sekä itseensä on avartava opinpaikka.

”Kumppanin vaihtuessa on opeteltava uudelleen taitavaksi.”

Lässähtikö suhde?

Jos eroottinen energia muuttuu suhteen aikana, on hyvä selvittää syy.

”Lässähtäneeseen parisuhteeseen saa viuhinaa, jos hankkii apuvälineitä vaikkapa apteekista. Erilaisista vempaimista on apua nautinnon saamiseen ja niitä voi käyttää yhdessä tai sooloseksissä. Hieromasauvan avulla löytyy miehestäkin kosketukselle herkkiä alueita”, vinkkaa Kajan.

Jos parisuhteessa esiintyy psyykkistä tai fyysistä väkivaltaa tai mitätöintiä, Kajan kehottaa kysymään itseltään: haluanko haluta tätä henkilöä.

”Jos lämpö ja toisen kunnioitus puuttuu suhteesta, kannattaa miettiä, onko kumppani haluni arvoinen.”

Huonot seksikokemukset ja ääritapauksena seksuaalinen kaltoinkohtelu vaikuttavat intiimeihin hetkiin. Kajanin mukaan asiat on syytä käydä läpi asiantuntijan kanssa, jotta aikaisemmat kokemukset eivät jää peikoksi loppuelämäksi.

Sairaudet ja lääkitys vaikuttavat

Halun puutteen tai yhdyntäkivun syynä voivat olla emättimen kuivat limakalvot. Apteekista saatavat öljyt, voiteet ja liukasteet, paikallinen estrogeeni- tai hyaluronivoide helpottavat ja saavat seksinkin luistamaan.

”Limakalvot kannattaa pitää mahdollisimman hyvässä kunnossa. Imetysaikana, e-pillereitä käytettäessä tai vaihdevuosissa hauraiden, aristavien limakalvojen hoidossa estrogeeni on naisen paras tai ainakin toiseksi paras ystävä”, määrittelee Kajan.

Yhdistelmäehkäisypillerit voivat laskea androgeeni- eli mieshormonitasoa ja vaikuttaa myös seksuaaliseen halukkuuteen. Valmisteen tai ehkäisymenetelmän vaihto usein auttaa. Jos vaihdevuosien hormonaaliset muutokset aiheuttavat haluttomuutta, vähentävät reaktioherkkyyttä ja orgasmin saamista, hormonikorvaushoidosta ja sen oikeasta annostelusta on hyötyä.

”Lisäksi nykynaiset pesevät turhan usein alapäätään. Jotta intiimialueelle saadaan palautettua kosteustasapaino, sitä kannattaa hoitaa. Apteekista saatavat öljyt sopivat tähän tarkoitukseen. Liukasteita kannattaa käyttää yhdynnässä”, toteaa Kajan.

Lääkitys ja sairaudet saattavat heijastua sekä naisen että miehen eroottisen energian vähenemiseen. Sekä masennus ja verenpaine että niiden hoitoon käytettävät lääkkeet voivat aiheuttaa seksuaalisia toimintahäiriöitä. Lääkkeen vaihto voi auttaa. Myös kilpirauhasen vaajatoiminta ja diabetes voivat olla syynä seksiongelmiin.

”Aktiivinen seksielämä ei ole kuitenkaan määräävä tekijä: hyväksyntä, läheisyys, lämpö ja kosketus ovat parisuhteessa keskeisiä asioita, ja niiden tarve säilyy läpi elämän.”

Lue lisää: Apua erektiohäiriöihin

Keskustele seksuaalisista tarpeista kumppanisi kanssa

Gynekologi Maija Kajan rohkaisee kumppaneita keskustelemaan omista ja toisen seksuaalisista tarpeista. Vain siten tietää, mistä itse ja toinen pitää.

”Seksiin voi yhdistää myös hyväntuulista, lämmintä leikkiä ja kokeilua. Olisi tärkeää, että molemmilla olisi hyvä itsetunto – läskimakkaroitakaan ei tarvitse arastella. Vaihdevuosi-ikäinen nainen tai viisi-kuusikymppinen mies osaa jo iloita omasta itsestään, nuoremmilla se voi olla vaikeaa.”

Kajan suosittelee nuoria tutustumaan kehoonsa ensin itsekseen. Nuorta naista hän neuvoo tutkailemaan intiimialuetta peili kädessä. Samalla voi käsin perehtyä emättimeensä ja etsiä nautinnon pisteitä.

”Sekä nainen että mies voi katsoa lempeästi, arvostaen ja ihaillen ensin omaa alapäätänsä, sitten kumppanin. Kun hyväksyy itsensä ja toisen, tulee eroottisena henkilönä positiivisesti nähdyksi. Intiimialueesta ei ole syytä tuntea häpeää vaan sitä voi ihailla: pussailla penistä tai klitorista ja kertoa toiselle, kuinka ihana ja kaunis hän on.”

Kajanin mukaan seksuaalinen nautinto voi lisääntyä iän myötä. Kun lapset ovat lehahtaneet maailmalle, raskaudesta ei enää ole pelkoa ja itsetunto on kunnossa, parisuhdekin elpyy – tavalla tai toisella.

”Vaihteluita on: seksielämä voi olla vireää, jotkut jatkavat kaveripohjalta yhteiseloa, toiset harrastavat seksiä harvoin, eikä se kiusaa kumpaakaan.”

Kajan toteaa, että vanhenemiseen liittyvistä ongelmista suurimpia on vanhojen naisten eroottinen yksinäisyys ja läheisyyden kaipuu.

”Jotkut ovat ratkaisseet sen käymällä tansseissa, jolloin saa olla toisen lähellä ja kokea hyväksytyksi tulemisen tunnetta. Joskus sieltä voi löytää myös seksi- tai elämänkumppanin.”