Suoliston monta mutkaa

Suolisto kuljettaa ja käsittelee kaiken, mitä ihminen syö ja juo. Kun suolisto toimii hyvin, koko kroppa kiittää.

Suolistoon kuuluvat ohut-, paksu- ja peräsuoli, mutta jo vatsan toiminta heijastuu koko suolistoon. Jos syö epäterveellisesti tai kiireesti, ensioireina on röyhtäisyjä, närästystä, turvotusta tai muita vatsavaivoja. Myös jotkut lääkkeet voivat aiheuttaa oireita.

Keskimäärin seitsenmetrinen ohutsuoli mahtuu paikalleen mutkittelemalla. Sinne tulevan ravinnon mahalaukku on jo ehtinyt pilkkoa, mutta suolen alkuosan pohjukaissuoli on ensimmäinen paikka, josta ravintoaineet alkavat imeytyä verenkiertoon suolinukan kautta.

Paksusuolen alkuosassa on umpisuoli. Paksusuolikin muuttaa mikrobien avulla ravintoaineita elimistön hyödyksi: vesi, suolat ja vitamiinit imeytyvät verenkiertoon. Loppuosan sigmasuoli erottelee suolistossa olevaa kiinteää ja kaasumaista ainesta. Sigmasuoli sekä varastoi että vapauttaa kaasuja.

Viimeisimpänä on peräsuoli, joka varastoi ulosteen. Keskushermosto rentouttaa autonomiset sulkijalihakset ja ihminen pystyy vapauttamaan tahdonalaiset sulkijalihakset. Olo helpottuu!

Suolistovaivat vaanivat

Oikeanlainen ravinto auttaa suoliston toimintaa. Kuidut, huolellinen pureskelu, veden juonti sekä maltillinen kahvin ja alkoholin käyttö voivat säästää ilmavaivoilta, ripulilta ja ummetukselta.

Maitotuotteet aiheuttavat vaivoja laktoosi-intoleranssissa, joka johtuu maitosokeria pilkkovan entsyymin puutteesta ohutsuolen limakalvossa. Kun paksusuoleen pääsee laktoosia, bakteerit tuottavat kaasuja – ilmavaivojen lisäksi oireina on usein vatsan turvotus ja ripuli.

Keliakia aiheuttaa laktoosi-intoleranssin kaltaisia suolistovaivoja. Keliaakikolla voi olla myös kouristuksia, pahoinvointia ja väsymystä. Gluteiinitonta ruokavaliota on noudatettava loppuelämä.

Toiminnallisiin vatsavaivoihin kuuluvaan ärtyvän suolen oireyhtymään liittyy ripulia, ummetusta tai molempia sekä usein kipua ja turvotusta. Syytä vaivoihin ei tiedetä. Oireet voivat helpottua tai jopa lakata ruokavaliomuutoksin.

Apua suolisto-ongelmiin apteekista

Paksusuolen bakteerit tuottavat valtaosan suolikaasuista, joita syntyy liki kymmenen desiä päivässä. Ilmavaivat voivat johtua ruoasta tai juomasta, vähäisestä liikunnasta, laktoosi-intoleranssista tai toiminnallisista vatsavaivoista. Apteekista saa valmisteita, jotka huojentavat kiusallista oloa.

Akuutin ripulin syynä ovat usein virukset, joita on joutunut elimistöön käsien tai ruoan kautta. Pöpöjä vältetään käsihygienialla: vesi- ja saippuapesulla tai käyttämällä käsidesiä. Reissuun voi varautua ripulilääkkein sekä nesteytysjuomajauhein, jotka korvaavat veden ja suolojen menetystä.

Ummetus vaivaa, jos ulostaa harvemmin kuin kolmesti viikossa tai ulostaminen on vaikeaa. Kuitupitoinen ruokavalio, nesteet ja liikunta ehkäisevät ummetusta. Apteekista saa pidempäänkin käyttöön kuituvalmisteita ja suolen sisältöä pehmittäviä laktuloosi- ja makrogolivalmisteita. Nopeaan apuun tepsivät peräruiskeet. Muita ummetuslääkkeitä voi käyttää vain tilapäisesti.

Probiootteja eli maitohappobakteereja käytetään ennaltaehkäisemään ja hoitamaan erilaisia suolistovaivoja, kuten turistiripulia tai antibioottikuurin aiheuttamaa ripulia. Probiootteja voi syödä säännöllisesti vahvistamaan suoliston hyvinvointia ja hyvää bakteerikantaa.