Taltuta väsyneet jalat

Laskimoverenkierron häiriöt ovat monen seisoma- ja istumatyöläisen vaiva. Poimi tästä täsmävinkit väsyneiden jalkojen hoitoon.

Jalkojen väsyminen johtuu yleensä laskimoverenkierron häiriöstä. Kun laskimoläpät ovat löystyneet, veri ei pääse kunnolla virtaamaan laskimoista takaisin sydämeen.

”Jalkojen väsyminen korostuu, kun tehdään seisomatyötä tai istutaan yhtäjaksoisesti 5–6 tuntia”, sanoo kosmetologi Nina Madetoja Yliopiston Apteekista.

Väsyneissä jaloissa on usein turvotusta ja paineen tunnetta. Jalat voivat myös puutua tai voi esiintyä suonenvetoja eli lihaskramppeja.

Liikunta on paras keino jalkojen väsymisen ennaltaehkäisyyn. Jos tekee istuma- tai seisomatyötä, jalkoja olisi hyvä voimistella kesken työpäivän.

”Nilkkojen pyörittely ja jalkojen pumppaava liike saavat nesteet liikkeelle. Jalkoja voi nostaa myös kohoasentoon.”

Jalka toisen päällä ristissä istumista kannattaa välttää, ettei verenkierto häiriinny. Tukisukat ovat hyvä apukeino väsyneille jaloille. Myös kenkiä kannattaa vaihdella kesken työpäivän ja välttää pelkästään korkokengillä kävelyä.

Virkistystä jaloille

Työpäivän jälkeen verenkierto lähtee parhaiten liikkeelle, kun tekee reippaan kävely- tai juoksulenkin. Pikavirkistys väsyneiden jalkojen hoitoon luonnistuu kylpyhuoneessa: suihkuta vuorotellen kylmää ja kuumaa vettä jaloille, niin verenkierto vilkastuu.

Virkistävän jalkakylvyn teet sekoittamalla huoneenlämpöiseen veteen kylpysuolaa, johon on lisätty esimerkiksi kamferia.

”Jalkakylpy rentouttaa jalkoja, parantaa pintaverenkiertoa ja laskee turvotusta.”

Yöksi kannattaa levittää jalkojen verenkiertoa vilkastuttavaa voidetta. Se ehkäisee nesteen kertymistä kudoksiin, vähentää jalkojen turvotusta ja suonenvetoja.

”Kun voiteen levittää pyörivin liikkein alhaalta ylös sydämeen päin, se helpottaa virtausta.”

Työpäivän aikana voimakkaasti väsyviin jalkoihin voi laittaa virkistävää jalkasuihketta tai geeliä oloa helpottamaan.

”Jos jalkojen turvotus on alkanut äkillisesti, turvotus on toispuoleista, ihon värissä näkyy muutoksia, raaja on turvotuksen lisäksi kivulias tai turvotus ei lähde pois yön aikana, on syytä hakeutua lääkäriin”, muistuttaa farmaseutti Leena Äyräpää.